Από την πλευρά της η Capital Economics αν και εμφανίζεται λιγότερο απαισιόδοξη για τις αγορές γενικότερα, ωστόσο επισημαίνει πως τα καλυτέρα για τι αγορές είναι πλέον πίσω μας.

Όπως σημειώνει, η διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσαν ένα κακό τρίτο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, τα αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την αλλαγή της στάσης πολλών μεγάλων κεντρικών τραπεζών πιο πρόσφατα, επηρέασαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, για παράδειγμα, σημείωσε τη χειρότερη τριμηνιαία απόδοσή του από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Εκτός εάν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της όρεξης για ρίσκο, η Capital Economics αμφιβάλλει πάντως ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν οριζόντια.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν, όπως επισημαίνει.  Εξάλλου, δεν εκτιμά ότι υπάρχει πολύ περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των αποτιμήσεων. Και, παρόλο που πιστεύει ότι τα εταιρικά κέρδη θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν, αυτό φαίνεται ωστόσο να έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό αν κρίνει κανείς από τις μεγάλες ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις των κερδών το τελευταίο έτος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments