To Cardano ξεκίνησε σαν όραμα πίσω το 2014 οπού ο εμπνευστής του είναι ο μαθηματικός και οραματιστής Charles Hoskinson, συνιδρυτής του Ethereum. Στην διάρκεια, προσπάθειας υλοποίησης του ο Hoskinson το 2016 συνάντησε τον Καθηγητή και ειδικό στην κρυπτογραφία κ. Καθηγητή Άγγελο Κιαγιά.

Ο κύριος καθηγητής, επικεφαλής ερευνητής της IOHK , καθηγητής πανεπιστήμιου του Εθνικού Καποδιστριακού και του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ανέλαβε τα κρυπτογραφικά κομμάτια του Cardano και σε μια αγαστή συνεργασία με τον Charles Hoskinson προχωρήσανε στην εφαρμογή του πρωτόκολλου Οuroboros(Το Ouroboros είναι ένας Proof-of-Stake αλγόριθμος).

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ο ολιστικός τρόπος προσέγγισης και ο τρόπος προσπάθειας εφαρμογής του ως ακαδημαϊκή ερεύνα.
Εξολοκλήρου γραμμένο στην συναρτησιακή γλώσσα προγραμματισμού Haskell η οποία χρησιμοποιείται σε κρίσιμης σημασίας συστήματα όπου δεν επιτρέπεται το παραμικρό λάθος, όπως αυτά της αεροδιαστημικής.

Aναφέρεται συχνά ως ένα κρυπτονόμισμα τρίτης γενιάς και αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται για το Cardano είναι Έλληνες.

Cardano Athens Summit 2021

Στις 25 και 26 Σεπτέμβριου έλαβε χώρα το παγκόσμιο Cardano Summit 2021 με live αναμετάδοση από την Αμερική και το Λονδίνο της Αγγλίας το οποίο διοργανώθηκε από το CardanoFoundation https://cardanofoundation.org/ .

Περίπου 65 χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο το κόσμο παρακολουθήσαν το Event και την άψογη λειτουργία του.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα του συγκεκριμένου project μιας και ανακοινωθήκαν συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες όπως η DISH Network Corporation που ανήκει στο fortune 250 και επίσης η συνεργασία με το Chainlink ένα αποκεντρωμένο blockchain oracle ,ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσεται συλλογικά από μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών, ερευνητών και χρηστών.

Ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας της κοινότητας SAPIOpool οι ιδρυτές του και η κοινότητα του αρπάξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να συνδιοργανώσουνε το summit στην Αθήνα κάτι το οποίο έγινε σε σύνολο ακόμα 37 χωρών ανά το κόσμο.

Facebook Comments