Ολοκληρώνεται η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το πράσινο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,875% σε σχέση με το 4% που ήταν το αρχικό, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό που αναζητούσε η τράπεζα. Αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή και το pricing του τίτλου.

H ζήτηση αναμενόταν άλλωστε ισχυρή, με υπερκάλυψη της έκδοσης καθώς, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι τραπεζικοί τίτλοι θωρούνται ελκυστικοί από τους επενδυτές υψηλών αποδόσεων.

Η συστημική τράπεζα έδωσε τη Δευτέρα εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS να τρέξουν την έκδοση και τις συναντήσεις με επενδυτές, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν χθες, ενώ ο senior preferred τίτλος είναι τύπου 6NC5, δηλαδή 6ετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των 5 ετών.

Πρόκειται για την πρώτη πράσινη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς  και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από τη Moody’s και Β από την S&P.  Όπως σημειώνεται και στη σχετική παρουσίαση προς τους επενδυτές, από τα κεφάλαια που θα αντληθούν το 50% θα κατευθυνθεί σε νέα πράσινα δάνεια και το υπόλοιπο 50% σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του πράσινου senior preferred ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στην περιοχή του 4%.

Η ζήτηση αναμένεται ισχυρή, με υπερκάλυψη της έκδοσης καθώς, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι τραπεζικοί τίτλοι θωρούνται ελκυστικοί από τους επενδυτές υψηλών αποδόσεων.

Πρόκειται για την πρώτη πράσινη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς  και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από τη Moody’s και Β από την S&P.  Όπως σημειώνεται και στη σχετική παρουσίαση προς τους επενδυτές, από τα κεφάλαια που θα αντληθούν το 50% θα κατευθυνθεί σε νέα πράσινα δάνεια και το υπόλοιπο 50% σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.

H συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κάλυψης του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις MREL και των στόχων που έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης SRB για το 2022 και έως τα τέλη του 2025. Κατά τη συστημική τράπεζα η έκδοση αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και του χρηματοδοτικού της μίγματος ενώ αποτελεί και μέρος της δέσμευσης της Πειραιώς στα κριτήρια ESG. 

Όπως έχει σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s, η Πειραιώς θα πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο MREL που έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος που πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025 έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για τον κίνδυνο ενεργητικού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εκδώσει τον Οκτώβριο του 2020 πράσινο ομόλογο, το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2.875%.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Eurobank, με έκδοση senior πράσινου ομολόγου για την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα:

Στην πρώτη πράσινη ομολογιακή της έκδοση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Το βιβλίο προσφορών θα στοχεύσει στην άντληση κεφαλαίων 300 – 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν πρόσθετη ρευστότητα στο πλαίσιο της κάλυψης των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων που πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025), η οποία θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και του προγράμματος «Εξοικονομώ».

H συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κάλυψης του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις MREL και των στόχων που έχει θέσει το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης SRB για το 2002 και έως τα τέλη του 2025. Κατά τη συστημική τράπεζα η έκδοση αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και του χρηματοδοτικού της μίγματος ενώ αποτελεί και μέρος της δέσμευσης της Πειραιώς στα κριτήρια ESG.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν αναλάβει οι: Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, BNP Paribas, Morgan Stanley, Nomura και UBS. Ενόψει της έκδοσης, χθες και προχθές η Τράπεζα πραγματοποίησε επαφές με 25 επενδυτές και το ενδιαφέρον αναμένεται ισχυρό.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments