Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα
Υπό πίεση παραμένουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου
Υπό πίεση παραμένουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου
Υπό πίεση παραμένουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, ωθούν την ΕΚΤ να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να καθυστερήσει όσο μπορεί την αύξηση των επιτοκίων. Με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον φαίνεται να «αποκρυπτογραφούν» οι αγορές το μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη Πέμπτη.
Τα ομόλογα των Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έχουν βγει πιο ωφελημένα από προγράμματα αγοράς που εφαρμόζει όλο αυτό το διάστημα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους είναι θεαματική. Επομένως, η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ προς μία «νομισματική εγκράτεια» προκειμένου να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, πλήττει περισσότερο τα ομόλογα του νότου της ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην σημαντική διεύρυνση του περιθωρίου τους έναντι των κραταιών γερμανικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συνθήκες δεν δικαιολογούν μία αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Οι προθεσμιακές αγορές ωστόσο «στην πράξη» προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων -τουλάχιστον κατά 0,10%- τον Ιούλιο του 2022.
Η προοπτική αυτή ανόδου των επιτοκίων συντήρησε και σήμερα το αρνητικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,34%, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 0,55% και του 15ετούς αυξήθηκε οριακά στο 1,35% από 1,34% την Παρασκευή.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 211 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 92 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,33% από 1,34% έναντι -0,09 του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,42% από 1,43% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Facebook Comments