Μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο ετών λόγω της COVID-19, τα στελέχη της JP Morgan βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με στελέχη των ελληνικών τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους αξιωματούχους.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το κλίμα που κυριάρχησε ήταν αισιόδοξο και το μήνυμα που έδωσαν οι συναντήσεις της είναι σαφές και ενέχει μεγάλη βεβαιότητα: η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στο να φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες NPE και, μετά από χρόνια δυσκολιών, το επίκεντρο μετατοπίζεται τώρα στην επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στην διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Οι διοικήσεις φαίνονται αρκετά “άνετες” με τους στόχους για το ROTE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) της τάξης του 8-10%  την περίοδο 2022-22023, και ενώ υπάρχει αυξημένη προσοχή στο μέτωπο των καθαρών επιτοκιακών εσόδων NII, άλλοι βασικοί μοχλοί, όπως οι προμήθειες και το κόστος, παρουσιάζουν καλύτερη τάση από τις αρχικές προσδοκίες.

“Βλέπουμε εδώ και καιρό τις ελληνικές τράπεζες ως ένα ελκυστικό story re-rating με βάση τα ROTE”, σημειώνει η JP Morgan.

Με τον εκτιμώμενο δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV του κλάδου να είναι τώρα κοντά στο 0,5x για το 2022, η γενική αισιοδοξία σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον και την εκκαθάριση των NPEs φαίνεται ότι έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, και ως εκ τούτου, η πρώτη φάση του θετικού trade των ελληνικών τραπεζών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η συνέχεια, οι τιμές-στόχοι και τα top picks
Σε ότι αφορά τη συνέχεια, η JP Morgan εκτιμά πως το δυναμικό βελτίωσης του ROTE σε επίπεδα 8-10% και η αύξηση της εμπιστοσύνης της αγοράς σε αυτό, είναι αυτό που θα οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating των ελληνικών τραπεζών στο 0,7-0,8x τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι διεθνείς ευκαιρίες, οι εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι πληρωμές μερισμάτων δημιουργούν προϋποθέσεις για ξεκάθαρα άνοδο των μετοχών επιλεγμένων τραπεζών, όπως τονίζει η JP Morgan.

Πιο αναλυτικά επισημαίνει πως τηρεί overweight στάση για την Eurobank και την Alpha λόγω ανάπτυξης (με την Eurobank να παραμένει η κορυφαία επιλογή της) καθώς και για την Εθνική Τράπεζα λόγω του αμυντικού ισολογισμούς της, ενώ ουδέτερη στάση τηρεί για την Πειραιώς, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό μετασχηματισμό που σημειώνει και το πολύ καλό ιστορικό της διοίκησης, αλλά σημειώνοντας πως εμφανίζει χαμηλότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια και έχει έναν πιο μακρύ δρόμο προς την ομαλοποίηση του ROTE . Έτσι, δίνει τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha με περιθώριο ανόδου 35%, το 1,20 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 29%, τα 3,30 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 20% και τα 1,90 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 29%.

Προς μονοψήφιους δείκτες NPE

Όλες οι τρέχουσες τιτλοποιήσεις NPE κινούνται σύμφωνα ή και καλύτερα από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων και οι κίνδυνοι εκτέλεσης φαίνονται περιορισμένοι, όπως σημειώνει η JP Morgan. Η Eurobank και η Εθνική αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες NPE μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η Alpha και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν στο α εξάμηνο του 2022. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο, αλλά μετά από την οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων 10+ ετών, οι αρχές και οι τράπεζες επικεντρώνονται στον περιορισμό των κινδύνων του μελλοντικού σχηματισμού NPE. Τα πρώτα σημάδια πάντως είναι ελπιδοφόρα: οι servicers με τους οποίους συναντήθηκε η JP Morgan τόνισαν ότι η συμπεριφορά οργανικών πληρωμών βελτιώνεται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, θα μειώσουν το κόστος είσπραξης/το κόστος του κινδύνου με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, οι διοικήσεις διατηρούν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για επίτευξη ROTE της τάξης του 8-10% το 2022-2023: Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα παραμένουν σημείο πίεσης, αλλά άλλοι βασικοί μοχλοί, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών και του κόστους, έχουν καλύτερες επιδόσεις από ότι αρχικά αναμενόταν, παρέχοντας έτσι αντιστάθμιση.

Οι προβλέψεις της JP Morgan είναι ελαφρώς πιο συντηρητικές από το guidance των διοικήσεων, καθώς δεν βλέπει καμία υποστήριξη στα ROTE από την αύξηση της προ-προβλέψεων κερδοφορίας τα επόμενα τρία χρόνια. Ενώ η βελτίωση των προμηθειών και του κόστους είναι εντυπωσιακή, αυτό αρκεί για να αντισταθμίσει την πίεση που προκύπτει από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, όπως επισημαίνει. Ωστόσο, με την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά πως τα ROTE μπορεί να κινηθούν στο 7-9% το 2022-2023.

Οι αποτιμήσεις
Τέλος, η JP Morgan τονίζει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν ότι έχει ήδη αποτιμηθεί ένας βαθμός αισιοδοξίας, επομένως τα σημάδια βελτίωσης του ROTE είναι βασικά για περαιτέρω re-rating: Το συνυπολογιζόμενο από την αγορά COE (κόστος ιδίων κεφαλαίων) για τον κλάδο έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών και για κάποιες τράπεζες στα επίπεδα των τραπεζών της Ευρωζώνης. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ήδη ένας μεγάλος βαθμός αισιοδοξίας στις αποτιμήσεις των τραπεζών στο χρηματιστήριο, και στο εξής η βελτίωση των ROTE είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών. Με δείκτη P/TBV 12μήνου στο 0,48x, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount περίπου 40% sσε σχέση με τις τράπεζες της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρόμοιο προφίλ ROTE, και με ROTE στο 7-9% η JP Morgan βλέπει περιθώρια άνοδο των αποτιμήσεις στα επίπεδα του 0,7-0,8x το 2022-2023.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments