Επιμένει στην αρνητική της θέση για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Bank of America, βλέποντας sell-off της τάξης του 13% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, για δύο κυρίως λόγους. Σε αυτό το πλαίσιο εντοπίζει εκείνες τις μετοχές από την περιοχή της Ευρώπης που προσφέρουν ισχυρά μερίσματα και οι οποίες θα αποδειχθούν κερδοφόρες και “ασφαλείς” για τους επενδυτές σε αυτό το νέο περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας.

Ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το συνεχιζόμενο ράλι των χρηματιστηρίων, το 87% των ευρωπαϊκών μετοχών προσφέρει μερισματική απόδοση πάνω από την απόδοση των εγχώριων κρατικών ομολόγων, όπως παρατηρεί η Bank of America. Αυτό το ποσοστό αν και είναι χαμηλότερο από την κορυφή του 98% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από το 31% που παρατηρήθηκε το 2011 και το 5% το 2001.

Έτσι, όπως επισημαίνει η BofA, για τους επενδυτές που αναζητούν μετοχές οι οποίες έχουν γενναιόδωρη και βιώσιμη μερισματική πολιτική, εντοπίζει μία λίστα 15 μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες προσφέρουν μερισματική απόδοση υψηλότερη από την απόδοση των ομολόγων και ισχυρή μερισματική κάλυψη καθώς δεν έχουν προχωρήσει σε καμία μείωση των μερισμάτων που διανέμουν την τελευταία πενταετία.

Αυτές είναι οι Asr Netherlands, Deutsche Post, Heidelbergcement, SS Hexpol, FHHuhtamaki, Jde Peet, Julius Baer, Omv, Roche Holding, Sandvik, Signify, Skf, Trelleborg, Vopak και Wienerberger.

Πάντως, η αμερικανική τράπεζα επιμένει στην αρνητική της στάση για τις ευρωπαϊκές αγορές και εκτιμά πώς έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα σημειωθεί σημαντική διόρθωση της τάξης του 13% στον πανευρωπαϊκό δείκτης Stoxx 600.

Με βάση αυτό το σενάριο συστήνει θέσεις που αποτιμούν την επιβράδυνση της ανάπτυξης, δηλαδή συστήνει underweight στάση στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών και των αυτοκινήτων, καθώς και overweight θέσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η προσδοκία της περαιτέρω ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω της μείωσης των μέτρων στήριξης που έχει προσφέρει η ΕΚΤ, οδηγεί επίσης σε underweight θέσεις στον κλάδο των φαρμακευτικών.

Οι λόγοι που οδηγούν σε διόρθωση

Όπως εξηγεί η BofA, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 7% από την πτώση που σημείωσαν στα τέλη του καλοκαιριού, με τον Stoxx 600 να κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως τρεις ήταν οι λόγοι αυτού του ανανεωμένου ράλι: (α) οι ελπίδες για εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, χάρη και στη μείωση των κρουσμάτων Covid-19 και τη χαλάρωση των περιορισμών στον εφοδιασμό, (β) η υποστήριξη από τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και (γ) η πτώση 20 μονάδων βάσης στις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις μετοχές.

Ωστόσο, όπως τονίζει, αναμένει ότι η στήριξη από τους δύο τελευταίους παράγοντες θα αντιστραφεί, δεδομένου ότι: (α) η έναρξη του tapering της Fed και το περιθώριο η αγορά να αποτιμήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, συνεπάγονται ανοδική πορεία για τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, και (β) ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης και εντεινόμενων πιέσεων στα περιθώρια κέρδους δείχνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης των κερδών ανά μετοχή (EPS).

Κατά την άποψη της BofA, αυτό αφήνει την πιθανή εκ νέου επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ ως τον βασικό κίνδυνο για τις εκτιμήσεις της και άρα τον παράγοντα που μπορεί να τις “σώσει” από τη διόρθωση.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments