BofA: Κρατά σταθερές τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη το 2022-2023 στο 3,8% & 2,5% αντίστοιχα
Η κατάσταση με την πανδημία έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης και δη σε ορισμένες χώρες
Η κατάσταση με την πανδημία έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης και δη σε ορισμένες χώρες
Η κατάσταση με την πανδημία έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης και δη σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεσή της.
Αν και προς το παρόν δεν αναμένει πως θα επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα και έτσι διατηρεί τις ισχυρές της προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξουν κάποιοι ήπιοι περιορισμοί σε δραστηριότητες οι οποίες είναι πιο “ευάλωτες” στην εξάπλωση της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά, η εικόνα της πανδημίας επιδεινώνεται γρήγορα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ τα νέα κρούσματα έχουν επιταχυνθεί ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ελλάδα, όπως σημειώνει η BofA. Προς το παρόν, τα στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παραμένουν πιο καθησυχαστικά. Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας για τον ρυθμό μεταδοτικότητας Rt είναι πάνω από το 1 σε όλες χώρες της ΕΕ, ενώ αν και η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη σε σχέση με το 2021, η επιδείνωση των ποσοστών πληρότητας σε κάποιες χώρες είναι αισθητή, όπως στη Γερμανία. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID παραμένουν υπό έλεγχο γενικά, χάρη στους εμβολιασμούς.
Η BofA δεν αναμένει ευρεία επιστροφή των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, και για αυτόν τον λόγο δεν αλλάζει τις βασικές οικονομικές της προβλέψεις, διατηρώντας σταθερή την εκτίμησή της για εκτόξευση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 8,6% φέτος και στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, ωστόσο δηλώνει επιφυλακτική και έτσι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας στις χώρες έτσι ώστε πιθανότατα να προσαρμόσει ανάλογα και τις εκτιμήσεις της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η BofA κρατά σταθερές τις εκτιμήσεις και για το 2022-2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 3,8% και 2,5% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως φέτος θα κινηθεί στο 0,4% από -1,3% το 2020, το 2022 θα εκτιναχθεί στο 1,9% και το 2023 στο 1,2%.
Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος και αβεβαιότητας της BofA – European Mood Tracker – παρατηρείται επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σχέση με τα επίπεδα του δίμηνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ειδικά στην Ισπανία. Στη Γαλλία και την Ιταλία η ψυχολογία της αγοράς παραμένει ανθεκτική και υπάρχει ξεκάθαρη βελτίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως γιατί οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων φαίνεται να έχουν ήδη κορυφωθεί στη χώρα και οδηγούνται σε πτωτική πορεία.
Στην ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας δίνει σχετικά ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου μειώνει την αντίστοιχη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την κρίση της ενέργειας, ενώ οι ανησυχίες που προκαλούνται από την COVID δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Η επιτάχυνση των νέων κρουσμάτων πάντως φαίνεται ανησυχητική στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Δανία, όπως υπογραμμίζει η BofA.
Η αμερικανική τράπεζα δεν εκτιμά πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε αυτό το στάδιο, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν ορισμένοι σχετικά ήπιοι περιορισμοί σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. Στην Ολλανδία υπάρχει σύσταση από τις ιατρικές επιτροπές για δύο εβδομάδες διακοπής των εκδηλώσεων, με κλείσιμο των κινηματογράφων/θεάτρων και ορισμένους επιπλέον περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας και τους κανόνες αποστασιοποίησης για τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments