Το τρίτο κύμα της πανδημίας το ζούμε και είναι πολύ ζόρικο. Όλη η Ευρώπη ταρακουνιέται εξίσου, στον πλανήτη μας που έχει μετατραπεί σε μικρό ενιαίο χωριό τα άσχημα είναι δυστυχώς κοινά για όλους, δίχως να συμβαίνει το ίδιο και για τα ευχάριστα. Είχαμε ελπίσει ότι με το εμβόλιο θα αποφεύγαμε καινούρια τραγωδία σαν κι αυτή που συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία μας, λάθος ήταν η  εκτίμηση μας. Και τώρα ξανακαρφωνόμαστε κάθε απόγευμα στις οθόνες μας, για να δούμε αριθμό μολύνσεων και θανάτων.

Οπότε καλό θα είναι να είμαστε ρεαλιστές για το από δω και πέρα. Ο χειμώνας δεν ευνοεί τα ευχάριστα σενάρια, ο καιρός θα ξαναγίνει σύμμαχος μας την άνοιξη. Οι εμβολιασμοί αυξάνονται, αλλά όχι όσο θα ‘πρεπε κι όχι στις ηλικίες που πρωτίστως θα θέλαμε. Κάθε εμβολιασμός είναι θετικός ασφαλώς, όμως η αύξηση που βλέπουμε αφορά τις νεαρές ηλικίες που τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην διασκέδαση και λιγότερο τις ηλικίες άνω των εξήντα που κινδυνεύουν να πεθάνουν όταν νοσήσουν. Αυτές οι ηλικίες δεν δείχνουν να τρομάζουν ούτε από το τρίτο κύμα.

Άρα ξέρουμε πάνω κάτω προς τα πού πορευόμαστε. Μέχρι να ξανανοίξει ο καιρός και με τον ρυθμό του εμβολιασμού να είναι δεδομένος, θα χάσουμε μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας ακόμα. Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 5.000 κατ’ ελάχιστον, οι πιο απαισιόδοξοι τους φτάνουν και στις 7.500. Τραγικό και να το γράφουμε, πόσο μάλλον να το ζήσουμε. Ευτυχώς του χρόνου θα υπάρχουν σε σχετική επάρκεια και τα καινούρια φάρμακα, οπότε κι αυτός θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάσχεσης της θνησιμότητας.

Και έρχομαι στο ερώτημα του τίτλου. Πόσα ανατρέπει το τρίτο και θανάσιμο κύμα που περνάμε; Απαντώ ρεαλιστικά. Σχεδόν τίποτα. Η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Η κοινωνική ζωή θα συνεχιστεί για την μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων, αυτοί που θα νιώθουν όλο και περισσότερους περιορισμούς θα είναι οι ανεμβολίαστοι. Δυστυχώς η κοινωνία μας χωρίστηκε σε δυο κομμάτια που εφεξής θα πορεύονται σε χωριστούς δρόμους.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί επίσης δεν φαίνεται να αλλάζουν, αν και είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί. Σε εκλογές δεν πρόκειται να πάμε, αυτό είναι ξεκαθαρισμένο για το 2022 τουλάχιστον. Οι δρόμοι θα συνεχίσουν να είναι γεμάτοι, ένδειξη μεγάλης κατανάλωσης και ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Ο τουρισμός θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο να ετοιμάζεται για μια εξαιρετική σεζόν. Και την ίδια στιγμή, εκατοντάδες ξεροκέφαλοι και απατημένοι συμπολίτες μας θα πεθαίνουν κάθε βδομάδα στα νοσοκομεία, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κυνική ακτινογραφία της κατάστασης μας, αλλά αυτή είναι. Δυστυχώς.

Facebook Comments