Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προ ημερών απέδειξε γιατί είναι ο μόνος ηγέτης που έχει απομείνει στην Ευρώπη, ίσως μαζί με τον Μάριο Ντράγκι, με δεδομένη την αποχώρηση Μέρκελ. Και αυτό γιατί, χωρίς να έχει προηγηθεί ευρωπαϊκή συμφωνία, εφήρμοσε το μοντέλο του Ισραήλ και έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτική για τους άνω των 65, προκειμένου το εθνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να είναι εν ισχύ και να τους επιτρέπει είσοδο στους κλειστού χώρους. 

Και στα μέρη μας η κυβέρνηση το σκέπτεται, έχοντας αντιληφθεί ότι οι 60+ είναι μια ανοιχτή πληγή. Αν αυτοί είχαν εμβολιαστεί σε ποσοστό σχεδόν 90%, τότε η πίεση στο σύστημα Υγείας θα ήταν μακράν μικρότερη, ο αριθμός των νεκρών χαμηλότερος και ίσως τα μέτρα λιγότερο σκληρά για όλους. Οι περήφανοι εξηντάρηδες, όμως, δεν έπιασαν καν το 80% του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να σκέφτονται το μοντέλο της Γαλλίας. 

Το πρόβλημα είναι το εξής: γιατί ακόμα το σκέφτονται και δεν το κάνουν; Με δεδομένο ότι και οι 60+ που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό και το στέλεχος Δέλτα δεν κάνουν…ουρές για την τρίτη δόση, κάτι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η προσέλευση. Η έμμεση υποχρεωτικότητα, συνεπώς, είναι ίσως το μέσο πίεσης που λείπει, προκειμένου να προσέλθουν οι πιο ηλικιωμένοι στα εμβολιαστικά κέντρα με την ίδια ζέση όπως την άνοιξη. Αλλιώς, μαύρο φίδι…

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments