Μόνο με μαγικά βγαίνουν οι αριθμοί της δήθεν οικονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης στον πολύπαθο τομέα του τουρισμού όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia από τον κ. Κικίλια.

Στην προσπάθειά του να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς, διατύπωσε την εκτίμηση πως «οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας το 2021 τείνουν να προσεγγίσουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ»!

Όμως, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (22-10-2021), το οκτάμηνο Ιανουαρίου -Αυγούστου 2021, τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6.582 δις. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 50,29%.

Ο κ. Κικίλιας προσπαθεί να πείσει ότι από Σεπτέμβρη ως Δεκέμβρη θα έχουμε τα ίδια έσοδα με αυτά της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2021 χωρίς να προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, και ενώ ο υγειονομικός χάρτης της χώρας είναι κατακόκκινος!

Συνεχίζοντας μάλιστα την ομιλία του στο πλαίσιο της Philoxenia, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «σημαντικό κομμάτι της υψηλότερης της αναμενόμενης ανάπτυξης για φέτος προέρχεται από την αναθεωρημένη πρόβλεψη για τα έσοδα από τον τουρισμό».

Στην πραγματικότητα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2020 παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το 2019, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.

Έτσι, με την αναθεώρηση αυτή του ΑΕΠ του 2020 η σύγκριση γίνεται σε χαμηλότερη βάση. Στην ουσία επομένως δεν υπάρχει καμιά διαφορά.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχαίρει που πέρυσι είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στη ευρωζώνη, κάτι που δεν αντισταθμίζεται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2021, αν τελικά είναι αυτή! Πόσο δε μάλλον που ακόμη και αυτή την ροκανίζει η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που έχει κατακλύσει τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση καλλιεργεί αυτή τη μαγική εικόνα με ένα πλασματικό υπεραισιόδοξο μήνυμα ως προς τα οικονομικά μεγέθη, προκειμένου να κρύψει τις δικές της αστοχίες, και ταυτόχρονα την χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να μην στηρίζει τον κόσμο του τουρισμού.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν ελάχιστα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό τουρισμό!

Ακόμα περιμένουμε τη δράση του νέου ΕΣΠΑ, τη σχετική πρόσκληση, τον προϋπολογισμό της και πόσους θα αφορά ενώ από τη δράση «Πρόγραμμα του 5%», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ έχουν δώσει μόλις 72 εκ. ευρώ!

Ο Ελληνικός Τουρισμός που παλεύει για να επιβιώσει, χρειάζεται γενναία ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απαντά σε αυτές τις ανάγκες με επικοινωνιακά τερτίπια και πλασματικές απεικονίσεις των δεδομένων.

Facebook Comments