Το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδεύει να εξαντληθεί εκ νέου στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά την προσωρινή αύξησή του τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία, προειδοποίησε χθες Τρίτη η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν.

«Σύμφωνα με κάποια σενάρια, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί να έχει ανεπαρκή διαθέσιμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης πέραν» της «15ης Δεκεμβρίου», διευκρίνισε η κυρία Γέλεν σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

«Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ, είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Οκτώβριο κείμενο που επέτρεψε να αυξηθεί προσωρινά το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντάς του έτσι να συνεχίσει να κάνει πληρωμές μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Το μέτρο εγκρίθηκε με την υποστήριξη μόνο των Δημοκρατικών, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στην ιδέα.

Facebook Comments