Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χθες το απόγευμα, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξωτερίκευσε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης. Περιέγραψε, συνεπώς, τα δύο σενάρια για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος, το οποίο είτε θα σταθεροποιηθεί και θα φθίνει τις επόμενες μέρες, είτε θα συνεχίσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα ως τα Χριστούγεννα, οπότε και θα έχουμε περάσει στο κακό σενάριο. 

Για την οικονομία της συζήτησης-και της κυβερνητικής σκέψης-ας πούμε ότι όλα δεν πάνε κατ’ ευχήν και η χώρα συνεχίσει να βράζει ως τα Χριστούγεννα. Είναι σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη προοιωνίζεται άγρια σκηνικά και για το ΕΣΥ, το οποίο πριν καν μπούμε στον Δεκέμβριο φιλοξενεί πάνω από 600 διασωληνωμένους λόγω covid. Νούμερο που θα αυξάνεται, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε έκρηξη κρουσμάτων που τώρα φαίνεται στα νοσοκομεία. 

Αν, λοιπόν, ευοδωθεί το κακό σενάριο, ποια μέτρα είναι προετοιμασμένη να πάρει η κυβέρνηση; Ας πούμε ότι «μπλοκάρονται» οι ανεμβολίαστοι και από την εστίαση, άντε και από το λιανεμπόριο, το οποίο δεν αποτελεί και εστία υπερμετάδοσης. Λύθηκε το πρόβλημα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά και να απαντήσει. Γιατί, όντως, η απάντηση μπορεί να είναι ότι, υπό καμία προϋπόθεση, δεν θα επιβληθεί lockdown. Αλλά αυτό προϋποθέτει μια βασική παραδοχή: ότι πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν και ίσως θα πεθάνουν, εν πολλοίς επειδή δεν εμβολιάστηκαν. 

Σκληρή παραδοχή και κυνική. Αλλά ρεαλιστική. Και, αν καταλαβαίνω καλά από τις συζητήσεις μου και την απουσία διάθεσης για lockdown σαν αυτό που δρομολόγησε η Αυστρία, ακόμα πιο ρεαλιστική πιθανότητα. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments