Έχουμε πολλές φορές πει για τα εναλλακτικά σενάρια και τις επιλογές επιπλέον μέτρων που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση. Πριν την εφαρμογή του Plan B, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην εφαρμογή του Plan A. 

Και μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάζει τα δεδομένα και να θέτει και την ελληνική κυβέρνηση προ διλημμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει, όμως, ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι δραματική. Εξ ου και η κυβέρνηση επιμένει αυτή τη στιγμή στο βασικό, το καλό σενάριο. Έτσι, φαίνεται πως έχει επέλθει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, έστω και σε υψηλά επίπεδα, άρα έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση των νέων μολύνσεων. Συνεπώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια ήπια αποκλιμάκωση. Επίσης, παρά τη μεγάλη και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας, η κεντρική εκτίμηση είναι ότι δεν θα φτάσουμε το ρεκόρ των 856 διασωληνώσεων του τρίτου κύματος. Και, τέλος, έχουμε μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Πάνω από 7.000.000 εκ πολίτες έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου, ενώ από τη Δευτέρα ως σήμερα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχουν γίνει σχεδόν 114.000 πρώτες δόσεις σε πολίτες. 

Υπάρχει, βεβαίως, ένα μέσο σενάριο: παρά την εικόνα σταθεροποίησης, να απαιτηθούν ορισμένες περαιτέρω παρεμβάσεις. Στο τραπέζι του Μαξίμου υπάρχουν οι σχετικές επιλογές, από τις οποίες μπορεί η κυβέρνηση να αντλήσει κάποιες ή και όλες. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Η αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου για τις δραστηριότητές τους.

-Η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

-Η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

-Η μερική επαναφορά της τηλεργασίας. 

Υπάρχει, δε, και ένα «κακό» σενάριο, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύει ιδιαιτέρως, για απώλεια ελέγχου και εκτίναξη των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Και μπορεί κάτι τέτοιο να μην προκύπτει, κάποιοι, όμως, εισηγούνται να υπάρξουν τοπικοί περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπως γίνεται στην Ευρώπη, στις λεγόμενες «βαθιά κόκκινες» περιοχές, οι οποίες όμως αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά η μισή χώρα. Εξ ου και το σενάριο δεν μοιάζει τόσο πιθανό. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments