«Η νέα μετάλλαξη μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ενα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

 

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Η χώρα δεν θα κλείσει. Τα μέτρα που έχουμε λάβει υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown”, είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το τρίπτυχο της ανόδου των εμβολιασμών των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και της ενίσχυσης του συστήματος υγείας βρίσκεται στην προμετωπίδα. Σε περίπτωση, πάντως, που απαιτηθεί η υιοθέτηση περαιτέρω παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τότε ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται βρίσκονται:

-Αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους από δύο σε τρία την εβδομάδα.
-Επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού στους εξωτερικούς χώρους.

«Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνει» η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία…» σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 

Facebook Comments