Overweight στα ελληνικά ομόλογα δηλώνει η JP Morgan για το 2022 και βλέπει πολύ πιθανή την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο μισό του 2022. Όπως σημειώνει στην νέα έκθεση στρατηγικής και προοπτικών για το επόμενο έτος, τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα αποτελούν τα αγαπημένα της trades από την περιφέρεια, με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να παραμένει σε ανοδική τροχιά το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα επισημαίνει πως σε ότι αφορά τα ομόλογα της ευρωζώνης γενικότερα, τηρεί εποικοδομητική στάση στο α’ εξάμηνο του 2022 αναμένοντας μικρή πίεση στα spreads κατά το δεύτερο μισό του νέου έτους. Εκτιμά πως το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα κινηθεί στις 100 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2022 και στη συνέχεια θα αυξηθεί στις περίπου 120 μ.β. έως το τέλος του έτους. Από τις χώρες προτιμά την Ελλάδα και την Ιταλία για overweight θέσεις στην περιφέρεια και την Ισλανδία και το Βέλγιο στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως σημειώνει. Ένα trade που προτείνει είναι οι long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ομολόγων όλης της υπόλοιπης περιφέρειας.

Η JP Morgan σημειώνει πως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έλαβαν αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους από τους οίκους το 2021 οι οποίοι δήλωσαν στις σχετικές τους εκθέσεις ότι ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ είναι γενικά χαμηλός βραχυπρόθεσμα λόγω των ιστορικά χαμηλών δαπανών χρηματοδότησης λόγω της υποστηρικτικής στάσης της ΕΚΤ και δράσεις της ΕΕ. Το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας παραμένει ότι οι συνεχιζόμενες θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ειδικά για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2022.

Ειδικά σε ότι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι η αγορά αποτιμά discount, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ισχύουν μετά τη λήξη του PEPP.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan το οποίο είναι η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων σε όποιο πρόγραμμα εφαρμοστεί μετά το PEPP, και με βάση προοπτική ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και το σταθερό πολιτικό τοπίο, η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να συναλλάσσεται με πολύ χαμηλότερα spreads στον δείκτη sovereign risk όπως συνέβη για μεγάλο μέρος του 2021.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα των 151 μονάδων βάσης στις 125 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2022, στις 110 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο, στις 115 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο και στις 120 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση των spreads σε ολόκληρη των ευρωζώνη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments