Με ορίζοντα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κεντρικό άξονα ότι η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν ανοιχτές, κυβέρνηση και επιστήμονες προχωρούν σε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, την είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, χορήγηση δωρεάν self test, ενώ προ των πυλών είναι η επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Αναμένεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση των self test.

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται στα ραντεβού πολιτών άνω των 60 ετών, μετά τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας από τις 16 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες δύο μέρες, κλείστηκαν 39.000 νέα ραντεβού για την 1η δόση.
Μέχρι στιγμής οι πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχονται στους 493.930.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών, 5-11 ετών και η πλατφόρμα των ραντεβού, αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο 10ημερο του Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, με ήπια συμπτώματα νοσεί ο πρώτος ασθενής του στελέχους “Όμικρον” στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, στο σπίτι του στα Χανιά. Ο διπλά εμβολιασμένος επιχειρηματίας από το Γιοχάνεσμπουργκ διαγνώστηκε θετικός στη μετάλλαξη, μετά από πέντε τεστ. Άμεσα εντοπίστηκαν οι στενές επαφές του και υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο. Ο άνδρας μίλησε στην ΕΡΤ και την Ευτυχία Πενταράκη, εκπέμποντας δυνατό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Πηγή: ertnews.gr

 

Facebook Comments