Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, με σημαντικό discount έναντι των τραπεζών της περιφέρειας και με περιθώρια για ράλι της τάξης του 50%-60%. Στροφή στα νέα δάνεια και στη διανομή μερισμάτων.

Το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου θα πρέπει να πλησιάσει το 5% έως το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood. “Η ισχυρή όρεξη για τιτλοποιήσεις υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης για τις εκκρεμείς συναλλαγές είναι σχετικά χαμηλός και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, η Wood εστιάζει πλέον στην αύξηση των δανείων, τα περιθώρια, τις προμήθειες και τις προβλέψεις, δηλαδή τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την ικανότητα κερδοφορίας των “καθαρών “πλέον ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος πιστεύει ότι η επενδυτική περίπτωση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σχετικά απλή, με την ανάκαμψη της κερδοφορίας να είναι ορατή λόγω των αξιοπρεπών περιθωρίων και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

Το πολύ απλό bullish story
H μέση τράπεζα στην περιφέρεια διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξίας P/TBV περίπου 0,6x το 2021 σε εύρος ROTE 6-7%. Αυτό συνεπάγεται ένα μέσο P/E της τάξης του 9-10x. Στην Ελλάδα, μόνο η Eurobank διαπραγματεύεται σε ανάλογα επίπεδα με τις τράπεζες της περιφέρειας, με P/TBV (0,59x το 2021), ωστόσο, λόγω του ανώτερου ROTE (κοντά στο 8% το 2021 και στο 10% το 2022), ο δείκτης P/E είναι ακόμα με discount 30% στους συνομηλίκους. Η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς διαπραγματεύονται με ακόμη μεγαλύτερο discount (30% σε όρους P/TBV, περίπου 40% σε όρους P/E).

Συνεπώς, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Wood, παραμένουν ελκυστικές, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, κάτω από το 0,5x σε όρους εκτιμώμενου P/TBV του 2021E, με τον δείκτη P/E να κινείται στο 6x το 2022 και στο 5x το 2023. Ο οίκος επαναλαμβάνει έτσι την bullish άποψή τους για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών και βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 50-60% ( σε σχέση με τον κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης).

Συγκεκριμένα, δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις πλέον συστημικές τράπεζες -διατηρώντας τη σύσταση για τις Alpha Bank, Εθνική τράπεζα και Eurobank και αναβαθμίζοντας από hold σε buy τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχου, αναβαθμίζει στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχος για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική τράπεζα, στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ τον “στόχο” για την Alpha Bank, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετεί πλέον την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.

Αφήνουν πίσω τα NPEs
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, τώρα που τα NPEs είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ισολογισμού, η επενδυτική περίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά απλή: ανάκαμψη της κερδοφορίας, η οποία οδηγείται σε μεγάλο βαθμό, από τη μείωση του κόστους κινδύνου σε ένα σχετικά συντηρητικό επίπεδο των 60 μονάδων βάσης. Η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης, τα αξιοπρεπή περιθώρια (καθαρά περιθώρια εσόδων NIM άνω του 2%), η ευκαιρία επέκτασης των προμηθειών (ακόμη στις 50 μονάδες βάσης του μέσου ενεργητικού) και οι αποτελεσματικές λειτουργίες (δείκτες κόστους/εσόδων -C/I- στο 50%) αναμένεται να ενισχύσουν τα μεγέθη τους, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να σημειώσουν έναν βιώσιμο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 8-10%.

Η αύξηση των δανείων το νέο “θέμα”
Η αύξηση των δανείων το 2021 παραμένει χαμηλή (αυτή τη στιγμή κάτω από 1%), παρά την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη, όπως σημειώνει η Wood. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αναμένεται αντιστροφή των τάσεων από το 2022 και μετά, που είναι οι εξής: 1) μακρά περίοδος απομόχλευσης, με τα δάνεια προς το ΑΕΠ τώρα κάτω από τους μέσους όρους της ΕΕ, 2) υποστήριξη στον εταιρικό δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 3) βελτίωση των τιμών των ακινήτων και υψηλότερα εισοδήματα, και 4) τραπεζικό σύστημα με αυξανόμενη ρευστότητα (δείκτες δανείων προς καταθέσεις πολύ κάτω του 100%), με επαρκή κεφάλαια. “Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα μια μεσαία έως υψηλή μονοψήφια αύξηση των δανείων στην Ελλάδα”, όπως τονίζει ο οίκος.

Δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακές ενέργειες, η συζήτηση για μερίσματα ξεκινά
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, η Wood δεν αναμένει νέες αυξήσεις βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Ο μέσος δείκτης συνολικού κεφαλαίου TCR στο σύστημα είναι κοντά στο 17%, υποδηλώνοντας ένα “μαξιλάρι” της τάξης των 250-300 μονάδων βάσης προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του σταθμισμένου στο ρίσκο ενεργητικού (RWA) και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για τα μερίσματα, όωπς τονίζει. Αναμένει ότι η Eurobank και η Εθνική θα πληρώσουν ένα μικρό μέρισμα το 2023, από τα κέρδη του 2022, με την Alpha Bank να ακολουθεί το ίδιο έτος.

Τέλος σε ότι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για τον κλάδο, η Wood αναφέρει τα υψηλότερα νέα NPE που σχετίζονται με την COVID-19 λόγω νέων παραλλαγών, τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης, τις πιέσεις στα spreads δανεισμού, την πιο αδύναμη τιμολόγηση στις συναλλαγές τιτλοποιήσεων, την μεγάλη έκθεση των κεφαλαίων του κλάδου στον αναβαλλόμενο φόρο (DTC) και υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments