GS: Ποιες αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται πιο ελκυστικές το 2022 – Η θέση της Ελλάδας
Η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη
Η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη
Η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη, και σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο των οικονομολόγων της Goldman Sachs το “χτύπημα” στο παγκόσμιο ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2022 θα αγγίξει το 2,5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτιμούν αυτή τη στιγμή πως η ανάπτυξη το επόμενο έτος θα κινηθεί στο 3,7% και πολύ χαμηλότερα από το βασικό σενάριο της G.S. το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη στην περιοχή για το 2022 στο 4,9%. Αυτό το “μαξιλάρι”, όπως επισημαίνει η τράπεζα, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να υποστηρίξει μία άνοδο της τάξης του 11% στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών κατά το επόμενο έτος, αν και τους αμέσως επόμενους μήνες η G.S. προτιμά να αντισταθμίσει το ρίσκο της στις θέσεις της στις μετοχές της περιοχής έναντι των κρατικών ομολόγων της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, η Goldman Sachs εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική καθώς δεν βλέπει πλέον την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 1.000 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 όπως ανέμενε πριν και όπως αναμένει και… ελπίζει εδώ και καιρό η αγορά.
Η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι πολλοί επενδυτές αναφέρουν τη μακροπρόθεσμη υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών ως τον λόγο για να μην εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης έκθεσης σε αυτές το 2022. Αν και η αμερικανική τράπεζα συμφωνεί ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις το επόμενο έτος, διαφωνεί έντονα στο ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν υπάρξει μία “χαμένη” κατηγορία assets μακροπρόθεσμα και συνιστά στους επενδυτές να κοιτάξουν πέραν της γενικότερης εικόνας, για ισχυρές ευκαιρίες αποδόσεων στην περιοχή.
Αρχικά, η G.S. επισημαίνει ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν στην πραγματικότητα υπεραποδώσει των ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης MSCI EM έναντι του παγκοσμίου MSCI World ex-US, έχει υπεραποδώσει από τις αρχές του 2014 (κατά 2%) με σημαντική υπεραπόδοση πέρυσι (7%), κάτι που είναι ασυνήθιστο σε περίοδο κρίσης.
Επιπλέον, αναφέρει πως τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών επίσης υπεραπέδωσαν των νομισμάτων του G10 -εκτός ΗΠΑ, κατά 13% την ίδια περίοδο. Συνεπώς, αν και αυτές οι μετρήσεις απόδοσης δεν είναι σημαντικές από μόνες τους, αλλά ο καλύτερος… τίτλος για την τελευταία δεκαετία είναι η “υπεραπόδοση των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου” παρά η “υποαπόδοση των αναδυόμενων αγορών” καθώς οι αναδυόμενες αγορές έχουν πράγματι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το περιβάλλον εκτός ΗΠΑ.
Γιατί αξίζει να “κοιτάξει” κανείς τις αναδυόμενες αγορές το 2022
Κοιτάζοντας στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται με γενικά πιο ελκυστικό “GARP” (ανάπτυξη σε λογική τιμή) από ό,τι οι αντίστοιχες μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών. Υπάρχει κάποια διακύμανση μεταξύ των περιοχών, με την Ασία τη μόνη περιοχή που διαπραγματεύεται με παρόμοια P/E με την Ιαπωνία και την Ευρώπη (ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και η Λατινική Αμερική φαίνονται πιο ελκυστικές σε αυτήν τη μέτρηση). Η αποτίμηση των ασιατικών μετοχών φαίνεται να δικαιολογείται από τη σημαντική υπεραπόδοση ανάπτυξης που αναμένεται σε ορίζοντα διετίας.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η G.S., οι προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται να βελτιώνονται έναντι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, ακόμη και αν οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) παραμένουν πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, η G.S. εκτιμά πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτελούν ένα πιο καθαρό “προκυκλικό” trade έναντι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας από ό,τι έναντι των ΗΠΑ, σε περίπτωση που το reopening της οικονομίας επιταχυνθεί το 2022 και η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει πάνω από την τάση.
Ποιες αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται πιο ελκυστικές το 2022 – Η θέση της Ελλάδας
Η επιλεκτική επενδυτική στρατηγική με την επικέντρωση στις αγορές της περιοχής που έχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και λιγότερους κινδύνους από την απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης και την άνοδο του πληθωρισμού, είναι αυτή που θα οδηγήσει σε υπεραποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, όπως επισημαίνει η G.S.
Οι τρέχοντες στόχοι της δείχνουν πως τη μεγαλύτερη άνοδο θα έχουν οι μετοχές της Ρωσίας (+24%), όπου πιστεύει ότι το πρόσφατο sell-off της τάξης του 10% από τις αρχές Οκτωβρίου είναι υπερβολικό, της Κίνας (+20%), όπου βλέπει re-rating, και του Μεξικού και της Πολωνίας όπου οι αποδόσεις θα κινηθούν στο 16-17% καθώς είναι αρκετά αμυντικές αγορές με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τις ανεπτυγμένες αγορές.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η προβλεπόμενη ανοδική πορεία οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη των EPS όσο και στην επέκταση των δεικτών P/E. Η άνοδος των αποτιμήσεων μπορεί να είναι ασυνήθιστη κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρότερη πολιτική –αλλά η G.S. τονίζει πως υπάρχει ήδη μεγάλη νομισματική σύσφιξη στις αναδυόμενες αγορές και ότι υπάρχει περιθώριο για άνοδο των αποτιμήσεων δεδομένου ότι τα P/E του δείκτη MSCI Αναδυομένων Αγορών έχουν ήδη μειωθεί από το υψηλό του 17,0x τον Φεβρουάριο σε 12,3x σήμερα. “Πιστεύουμε ότι το re-rating είναι πιο πιθανό στις αναδυόμενες αγορές που αύξησαν νωρίς τα επιτόκια κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου (συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Ρωσίας).
Goldman Sachs: Στα στοιχήματα του 2022 οι αναδυόμενες αγορές – Ποιες θα υπεραποδώσουν και πώς θα κινηθούν οι ελληνικές μετοχές
Η Ελλάδα αποτελεί μία ειδική κατηγορία στις αναδυόμενες αγορές καθώς είναι μέρος της ευρωζώνης όποτε δεν μπορεί να συγκριθεί ευθέως με εκείνες τις χώρες που έχουν “δική τους” νομισματική πολιτική. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs οι ελληνικές μετοχές αναμένεται το 2022 να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 8% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, που είναι συγκριτικά χαμηλότερα από την πλειοψηφία, ενώ βλέπει τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 950 μονάδες το 2022, έναντι των 1.000 μονάδων που προέβλεπε πριν λίγο διάστημα. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 8% έναντι 17% που προέβλεπε η αγορά (consensus), ενώ η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 3% και σε αρκετά καλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Τέλος, ο δείκτης p/e εκτιμά ότι θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του 10x, που σημαίνει ότι δεν βλέπει ιδιαίτερο re-rating.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments