Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NEPs, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε νέα έκθεσή του, προβλέποντας μονοψήφιους δείκτες NPE το επόμενο έτος, αλλά και ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο οίκος, η οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τα ρίσκα που σχετίζονται με τους περιορισμούς στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε τιτλοποιήσεις των NPEs με τη χρήση του προγράμματος “Ηρακλής ΙΙ”. Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εξακολουθούν να επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, θα μειώσουν περαιτέρω τις επιβαρύνσεις στα κεφάλαια από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, που εξακολουθούν να αποτελούν “βάρος” στην αξιολόγησή τους. Η Fitch αναμένει ότι ο κλάδος θα διατηρήσει μέτρια κεφαλαιακά αποθέματα καθώς οι ενέργειες ενίσχυσης (π.χ. αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου, θα αντισταθμίσουν τις επικείμενες ζημίες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις. Ωστόσο, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.

Ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2022
Ο οίκος αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ανακάμψει το 2022 (στο 0,5% περίπου των σταθμισμένων σε κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων RWAs) μετά τις σημαντικές ζημίες που καταγράφηκαν το 2021 από τις τιτλοποιήσεις δανείων. Η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και ο περιορισμός του κόστους, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Οι πιέσεις στα περιθώρια και η μείωση των κόκκινων δανείων, που δεν δίνουν πλέον τόκους, θα μειώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η Fitch αναμένει αύξηση στις χορηγήσεις νέων δανείων, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψη, αλλά και στην ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματικών μοντέλων τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την ικανότητα διαφοροποίησης των εσόδων μέσω δραστηριοτήτων που δημιουργούν προμήθειες ή με την ανάπτυξη σε ξένες αγορές όπου έχουν ήδη παρουσία. Η βελτίωση των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των NPEs σε επίπεδα κοντά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα αποτελέσουν επίσης στρατηγικές προτεραιότητες για τον κλάδο

Τέλος, η Fitch επισημαίνει πως οι καταθέσεις, η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η εποικοδομητική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις θέσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος αναμένει πως οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρέος στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για τη δημιουργία αποθεμάτων κεφαλαίου, όπως έκαναν το 2020-2021, με τη βοήθεια των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments