Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις θα έρχονται πλέον οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών που δεν μεριμνούν για τη φοίτησή των παιδιών τους στο σχολείο. Η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης έχει ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 31/3/2022 η προθεσμία για την μετατροπή των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 και 2 σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης βάσει του ν. 4763/2020.

Πρακτικά η ρύθμιση έρχεται να καλύψει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση των πταισμάτων από τον Ποινικό Κώδικα με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που οδήγησε σε κατάργηση και της ποινικής ευθύνης των γονέων που παραλείπουν να εγγραφούν και να επιβλέψουν τη φοίτηση των παιδιών μέχρι το Γυμνάσιο, μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης μέχρι τότε. Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει: «Υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί της εποπτείας της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο από όποιον έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, τροποποιείται, ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή, και η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή».

 

Facebook Comments