Είχε περιγραφεί από όλους ως ο…σκληρός της νέας Γερμανικής κυβέρνησης, ακόμα και ως μια πιστή κόπια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο λόγος για τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος βεβαίως και είναι υπέρ της τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, δύσκολα, όμως, θα μπορούσε κανείς να τον περιγράψει ως…Σόιμπλε. Βεβαίως, αυτή η φήμη συνοδεύει όλους τους διαδόχους τους ιστορικού υπουργού Οικονομικών που θέλησε την Ελλάδα εκτός ευρώ, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. 

Τι είπε χθες ο κ. Λίντνερ, σε κοινή συνέντευξη με τον νέο υπερυπουργό Οικονομίας και Περιβάλλοντος εκ μέρους των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ; Ότι η ελληνική οικονομία είναι παράδειγμα και μάλιστα παράδειγμα ακόμα και για την κραταιά γερμανική οικονομία. Αντιγράφω από την απάντηση του στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Παππά: «το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί, με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα, να έρθει η ελληνική οικονομία σε μία νέα πορεία επιτυχίας». Αυτό πρέπει, από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «να είναι ακόμη και για τη Γερμανία η αξίωση να γίνει παρομοίως φιλόδοξη, όπως είναι η ελληνική εσωτερική πολιτική». 

Από μαύρο πρόβατο, λοιπόν, η Ελλάδα ως θετικό αντιπαράδειγμα για την κραταιά, αλλά αρτηριοσκληρωτική γερμανική οικονομία που αντιστέκεται σθεναρά στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Μάλιστα, αναφερόμενος στην προοπτική επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023 που συνεπάγεται αυστηρούς κανόνες για έλλειμμα και χρέος, ο κ. Λίντνερ «έδειξε» προς μια ισορροπία που αντανακλάται και στο κείμενο του Γερμανικού Κυβερνητικού Συνασπισμού, ο οποίος κλείδωσε χθες και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ξεκινώντας τη θητεία του εντός των επόμενων ημερών. Έτσι, ο νέος υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία στην Ευρώπη «θα εστιάσει την προσοχή της στην σταθερότητα και ταυτόχρονα θα καταστήσει εφικτή την απελευθέρωση επενδύσεων στην ανταγωνιστικότητα».

Αυτή την τοποθέτηση θα πρότεινα να την κρατήσουμε για το μέλλον. Γιατί, μπορεί η συζήτηση για το Σύμφωνο να αργεί ακόμα και στην Αθήνα δεν υπάρχει τόση…αγωνία για το θέμα και για την προοπτική της γερμανικής ακαμψίας, όμως το πρώτο μήνυμα δόθηκε. Είναι, άλλωστε, πάντα καλό να κάνεις τέτοιες συζητήσεις ως αξιόπιστος εταίρος και όχι ως μπαταχτσής. 

 

O εξ απορρήτων

Facebook Comments