Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα
Η ΕΚΤ εξετάζει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως PEPP, προκειμένου να στηρίξει τις πιο ευάλωτες χώρες
Η ΕΚΤ εξετάζει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως PEPP, προκειμένου να στηρίξει τις πιο ευάλωτες χώρες
Η ΕΚΤ εξετάζει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως PEPP, προκειμένου να στηρίξει τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg δεν φαίνεται να εντάσσεται στον παραδοσιακό μηχανισμό ρευστότητας APP ή στο QE μετά τον Μάρτιο του 2022.
Η ευελιξία αυτή που θα δοθεί στο πρόγραμμα PEPP θα προβλέπει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης και μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής των τίτλων που έχουν ήδη αγοραστεί. Αυτό ευνοεί άμεσα την Ελλάδα, η οποία θα διατηρηθεί στο πρόγραμμα PEPP μέχρι τη λήξη του τον επόμενο Μάρτιο, αλλά οι αποπληρωμές των τίτλων θα μπορούν να γίνονται αρκετούς μήνες αργότερα, διατηρώντας οι ελληνικές τράπεζες τη ρευστότητα.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει αν θα μεταβάλει τον τρόπο επανεπένδυσης των έκτακτων αγορών ομολόγων με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές αναταράξεις των αγορών, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να επεκτείνει τη χρονική περίοδο λήξης των τίτλων και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στη γεωγραφική κατανομή των αγορών αυτών στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.
Οι ίδιες πηγές πάντως που μίλησαν στο Bloomberg δήλωσαν πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η προαναφερθείσα κίνηση πάντως, εκτιμά το Bloomberg, θα κατευνάσει τις ανησυχίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ καθώς θα αποτελέσει ένα εργαλείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περιπτώσεις που υπάρξουν πιέσεις στην αγορά, όπως για παράδειγμα η περίοδος της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία του PEPP.
Η αλλαγή στο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι μια από τις εναλλακτικές που εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καθώς εξετάζει το μέλλον μετά το προγραμματισμένο τέλος των αγορών έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο. Η συνεδρίασή της στις 16 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει καθοριστική στιγμή για τον καθορισμό των παραμέτρων της αγοράς ομολόγων.
Ομόλογα του προγράμματος PEPP που λήγουν προγραμματίζεται επί του παρόντος να επανεπενδυθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα.
Οι αγορές διατηρούν σταθερά τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.
Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια “παρηγοριά” για την Ελλάδα. Οι προσδοκίες της ότι θα γίνει επιλέξιμη για το APP πιθανότατα θα αποδειχθούν μάταιες, σημειώνει το Bloomberg.
Facebook Comments