Αν και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη, είναι ξεκάθαρα ορατές αξιοσημείωτες βελτιώσεις, όπως σημειώνει η BNP Paribas και αυτή η θετική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022, εάν η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο δεν επιδεινωθεί.

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία έχει εκπλήξει με τις επιδόσεις της το 2021, μετά από συρρίκνωση ρεκόρ το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ άνω του 7% φέτος, ρυθμός που θα παραμείνει ισχυρός το 2022, με άνοδο περίπου 5%. Στην αγορά εργασίας, η τάση είναι επίσης ενθαρρυντική, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 13% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2010.

Φυσικά, υπάρχουν προκλήσεις, όπως τονίζει.. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες των κρίσεων του 2008 και του 2011: το μέγεθος της οικονομίας παραμένει σημαντικά μικρότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό και οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το επίπεδο του δημόσιου χρέους αυξήθηκε περαιτέρω με την κρίση του κορoνοϊού, ξεπερνώντας πλέον το 200% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα επιτήρησης το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2018 στοχεύει στη συνέχιση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις, επισημαίνει η BNP Paribas. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2016, και παρόλο που μειώθηκαν το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν ανακάμψει έντονα από τότε.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει σημαντικούς πόρους από τους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ιδίως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα μακροπρόθεσμα. Συνολικά 31 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσω αυτού του ταμείου έως το 2026. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας έως το 2024.

Αν και εύθραυστη, η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται επίσης. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιπροσώπευε περίπου το 20% των συνολικών ανεξόφλητων δανείων τον περασμένο Ιούνιο, το ήμισυ του επιπέδου που καταγράφηκε στο τέλος του 2019. Τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, το οποίο και έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 – γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιτυχία του, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιo των NPEs.

Όπως καταλήγει η BNP Paribas, “αν και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, υπάρχουν πραγματικά σημάδια βελτίωσης στη χώρα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτές οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και το 2022, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κατάσταση στο μέτωπο της υγείας θα παραμείνει υπό έλεγχο”.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments