Ανάπτυξη 8% αναμένει για την Ελλάδα φέτος η UniCredit και διατήρηση της ισχυρής τάσης και την επόμενη διετία με ρυθμούς της τάξης του 3% και του 4,5% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Παράλληλα, η ιταλική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως ήδη από φέτος ο δείκτης του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 200% και στο 199,8%, ενώ στη συνέχεια θα έχει σταθερή πτωτική τροχιά, φτάνοντας το 198,5% το 2022 και το 193,6% το 2023. Σημαντική αναμένεται να είναι η συρρίκνωση του ελλείματος του προϋπολογισμού, το οποίο από 9,7% φέτος θα βρεθεί στο 4,4% το 2022 και στο 2,2% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί το επόμενο έτος στο 1,2%, από 0,9% προτού υποχωρήσει στο 0,8% το 2023.

Η UniCredit υπογραμμίζει πως η στήριξη της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο όπου λήγει το PEPP. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει κάποια ευελιξία προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης και τον σοβαρό κατακερματισμό. Αυτό, όπως επισημαίνει, μπορεί να επιτευχθεί μέσω του “σιωπηλού” PEPP, με το εργαλείο αυτό να συνεχίζεται πιθανώς μετά τη λήξη των καθαρών αγορών τον Μάρτιο. Μια τέτοια ευελιξία θα λειτουργούσε μέσω δύο διαύλων: τις επανεπενδύσεις, αλλά και επανενεργοποίηση των καθαρών αγορών υπό το PEPP, εάν χρειαστεί. Έτσι, η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετά τον Μάρτιο.

Η Ελλάδα ξεκάθαρα θα ξεχωρίσει φέτος σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές επιδόσεις, καθώς η UniCredit εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί την τρέχουσα χρονιά κατά 5,8%, ενώ υποβαθμίζει την εκτίμησή τη; για το 2022 στο 4,2% από 4,6% πριν. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023 – αντίθετα με την επιτάχυνση που θα σημειωθεί στην Ελλάδα – και έτσι θα διαμορφωθεί στο 3,7% καθώς τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα έχουν αποσυρθεί πλήρως. Για την ευρωζώνη εκτιμά πως η ανάπτυξη το 2022 θα είναι εμφανώς πιο αδύναμη από φέτος. Θα διαμορφωθεί στο 3,9% (από 4,3% που προέβλεπε πριν), ενώ το 2021 θα κινηθεί στο  5,2% και το 2023 στο 2,9%.

Η παραλλαγή Όμικρον προσθέτει αντίξοους ανέμους βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα θα “χτυπήσει” την οικονομική δραστηριότητας στο τέλος του έτους, όπως σημειώνει. Ωστόσο, με βάση το σενάριο της UniCredit ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν θα εξασθενίσει ουσιαστικά, ο αντίκτυπος του νέου κύματος της πανδημίας στην αναπτυξιακή τροχιά για ολόκληρο το 2022 θα περιοριστεί. Προβλέπει ότι η δραστηριότητα θα επιταχυνθεί εκ νέου με έντονους ρυθμούς την επόμενη Άνοιξη και στη συνέχεια θα αρχίσει να επωφελείται από τη σταδιακή χαλάρωση των σημείων συμφόρησης και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ειδικότερα, ο ιταλικός οίκος αυξάνει σημαντικά τις εκτιμήσεις του για το 2022 στην περιοχή της ευρωζώνης, στο 3,2%. Αυτό αντανακλά τρεις παράγοντες: 1) το υψηλότερο σημείο εκκίνησης καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν ξεπεράσει σημαντικά τις προσδοκίες, 2) τα στοιχεία ότι οι πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και διευρύνονται, και 3) την εκτίμηση ότι τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα αρχίσουν να μειώνονται ουσιαστικά μόνο από το β’ εξάμηνο του 2022. Η UniCredit προβλέπει μια καθοδική τροχιά του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για αρκετούς ακόμη μήνες, καθώς πιθανότατα θα εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 4% την επόμενη άνοιξη και θα παραμείνει στο  3-4% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως εκτιμά, θα υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο τους τελευταίους μήνες του 2022 λόγω των μεγάλων επιπτώσεων βάσης, ειδικά στην ενέργεια, και της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023, σε μέσο όρο στο 1,4%. 

Kούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments