«Νο Passaran», δηλαδή  «Δεν θα περάσουν», αναφώνησε χθες η υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία και δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό κατά την πρώτη συγκέντρωση στο Περπινιάν, στα σύνορα με την Ισπανία: «Δεν θα περάσουν οι υποψήφιοι της μισαλλοδοξίας… είμαι η υποψήφια του θυμού που θέλω να μεταμορφώσω σε ελπίδα» υπογράμμισε. Κατάφερε να κερδίσει τον ενθουσιασμό των χιλίων οπαδών που συγκεντρώθηκαν στο Περπινιάν, με την ελπίδα ότι θα γίνει επιτέλους το θαύμα, να σταματήσει η κατρακύλα της αριστεράς,  που θεωρείται πλέον «είδος υπό εξαφάνιση» στο γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Επτά είναι συνολικά οι υποψήφιοι απ’ όλη την παλέτα της αριστεράς που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία εφ’ όσον συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 500 υπογραφές των δημάρχων. Επτά και κανείς τους δεν ξεπερνάει το 10% στις δημοσκοπήσεις: Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μόλις με 8% και ο Γιανίκ Ζαντό των οικολόγων 7%, η Ινταλγκό καθηλωμένη στο 3%, ο Αρνώ Μοντμπούρ 2% και ο Φιλίπ Πουτού 2%, ενώ ο Φαμπιέν Ρουσέλ των κομμουνιστών και η ακροαριστερή  Ναταλί Αρτώ 1%. Σύνολο για όλη την αριστερά δηλαδή 24%, λιγότερο από το ποσοστό που συγκεντρώνει μόνος του ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κινείται γύρω από το 28%.

H Αν Ινταλγκό

Σε αναζήτηση μιας δυναμικής, 4 μήνες πριν από τον πρώτο γύρο, η Αν Ινταλγκό πρότεινε ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα, την οργάνωση προκριματικών εκλογών, ενώ μόλις την προηγούμενη είχε αρνηθεί η ίδια κάθετα την ιδέα – μία αλλαγή που δεν έμεινε απαρατήρητη στα μέσα ενημέρωσης. Ο μόνος που απάντησε για τις προκριματικές είναι ο πρώην υπουργός οικονομίας επί Φρανσουά Ολάντ, ο Αρνώ Μοντμπούρ που για την ώρα δεν ξεπερνάει το 2%. Η άρνηση των υπόλοιπων πέντε σηματοδοτεί τον κίνδυνο να βγουν αληθινοί αυτοί που, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μιλούν για «ασυμβίβαστη Αριστερά» στη Γαλλία.

Facebook Comments