Αισιόδοξη παραμένει η JP Morgan για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, βλέποντας σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread από τα τρέχοντα αυξημένα επίπεδα και εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει, μέσω των ενισχυμένων επαναγορών ή με άλλο τρόπο, να στηρίζει σημαντικά την Ελλάδα, καλύπτοντας και πάλι πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. 

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση στρατηγικής, διατηρεί τις long θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων καθώς η αγορά ήδη αποτιμά, κατά την άποψή της, υψηλή πιθανότητα αποκλεισμού της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ισχύσει μετά το τέλος του PEPP και παραμένει πεπεισμένη, όπως τονίζει, ότι η ΕΚΤ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα ακόμη και στον μετά το PEPP κόσμο.

Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες περιφερειακές αγορές κατά το πρόσφατο διάστημα αβεβαιότητας γύρω από την στάση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, όπως σημειώνει η JP Morgan.

Η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε, κατά την άποψή της, να εξηγηθεί κυρίως από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE μετά το PEPP, με τις κινήσεις να γίνονται περαιτέρω υπερβολικές λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Ωστόσο, όπως τονίζει, παραμένει “πεπεισμένη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παρουσία της στην αγορά ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP (που παραμένει το βασικό της σενάριο παρά τις πρόσφατε αναφορές στον διεθνή τύπο), είτε δίνοντας μεγάλο βάρος στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπενδύσεων του PEPP.

Όσον αφορά τους αριθμούς, ο μηνιαίος καθαρός ρυθμός αγοράς ελληνικών ομολόγων υπό το PEPP ήταν 1,5 με 2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, ο μηνιαίος ρυθμός λήξεων των ομολόγων που αγοράστηκαν υπό το PEPP το 2021 ήταν περίπου €15 δισ. ευρώ. Επομένως, μία δέσμευση για την υποστήριξη της Ελλάδας στρέφοντας τις ροές των ομολόγων που ωριμάζουν από το PEPP με έμφαση προς τα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική, κατά την άποψη της JP Morgan, στέλνοντας ένα θετικός σήμα στις αγορές.

Επίσης στο μέτωπο της προσφοράς, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει, όπως και να έχει, να καλύπτει το σύνολο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 10-12 δισ. ευρώ το επόμενο έτος (με 3 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα να λήγουν το επόμενο έτος) στο πλαίσιο του εποικοδομητικού βασικού σεναρίου της. Δεδομένης της πρόβλεψης για την προσφορά, ακόμη και λιγότερο από 1 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών από την ΕΚΤ θα ήταν αρκετά για να καλύψουν όλη την προσφορά ελληνικών ομολόγων του 2022.

Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων άνω των 30 δισ. ευρώ, το οποίο της δίνει την ευελιξία να μείνει εκτός αγορών και να μην εκδώσει καθόλου νέο χρέος στο σενάριο μη στήριξης της ΕΚΤ μετά το PEPP. Ως εκ τούτου, η JP Morgan διατηρεί σε γενικές γραμμές την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της άποψής της για τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΚΤ, των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού τοπίου.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το spread του ελληνικού 10ετούς θα υποχωρήσει από τις 172 μονάδες βάσης σήμερα, στις 125 μ.β στο α’ τρίμηνο του 2022, στις 110 μ.β στο β’ τρίμηνο, στις 115 μ.β έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και στις 120 μ.β στο δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους. Παράλληλα, εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Ιανουάριο με νέο 10ετές ομόλογο και με νέο 5ετές ή 15ετές έως τον Φεβρουάριο, εκμεταλλευόμενη πλήρως το διάστημα που τρέχει ακόμα το PEPP.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments