Short covering παρατηρείται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά την ανταλλαγή/εξαγορά των τίτλων που δεν συμμετείχαν στο PSI του 2012 – με την ημερομηνία διακανονισμού να είναι αύριο Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, αλλά και λίγες ώρες πριν την απόφαση της ΕΚΤ για το πώς και εάν θα στηρίξει την Ελλάδα, ενόψει του τέλους του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Αν και οι αναλυτές δεν αποκλείουν μία παράταση για τον Φεβρουάριο των μεγάλων αποφάσεων της ΕΚΤ ή των πολλών… λεπτομερειών σχετικά με το περιβάλλον της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το PEPP λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο οι επενδυτές σπεύδουν σήμερα να καλύψουν τις short θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας σε ράλι των τιμών τους και σε βουτιά των αποδόσεών τους.

Αναλυτές εξηγούν τη σημερινή κίνηση ως προσπάθεια κάλυψης έναντι μίας πιο θετικής απόφασης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα. Ίσως η αγορά φοβάται ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα θα δώσει ένα ισχυρό σήμα περαιτέρω σημαντικής στήριξης των ελληνικών ομολόγων, και οι επενδυτές σπεύδουν να προστατευτούν, όπως εξηγούν.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημειώνει βουτιά της τάξης του 9% και διαμορφώνεται  στο 1,12% που είναι το χαμηλότερο επειδή από τις αρχές του Νοεμβρίου, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 172 μ.β που είχε εκτοξευθεί τις προηγούμενες ημέρες που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Ισχυρή είναι η βουτιά και στην απόδοση του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται πλέον στο 0,31% (-26%), ενώ στο 1,26% με πτώση 7,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ισχυρή στήριξή της προς την Ελλάδα. “Θέλω να πιστεύω – και αυτή είναι η άποψή μου – ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται με κάποιο τρόπο σε ευνοϊκό καθεστώς από την ΕΚΤ”, όπως τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως ανεξαρτήτως των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να αποφύγει τον κατακερματισμό μετά τη λήξη του PEPP, μέσω της αύξησης των μηνιαίων αγορών του κανονικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διπλασιάζοντάς τες στα 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα αφήσει ανοιχτή την επιλογή επανενεργοποίησης του PEPP εάν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας τα περίπου 100 δισ. ευρώ που θα έχουν απομείνει. Κάποιοι εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει ένα νέο “φάκελο” έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει πιθανές αναταραχές στην αγορά.

Επιπλέον, και το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να συμμετέχει στο κανονικό QE λόγω χαμηλής αξιολόγησης, είναι να επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος επανεπενδύσεων πέραν του τέλους του 2023, αλλά και να ενισχύσει την ευελιξία του χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν με έμφαση στις πιο ευάλωτες χώρες.

Οι αναλυτές έχουν σημειώσει πως η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο κανονικό QE δεν αναμένεται να αποτελέσει αρνητικό σήμα για τη χώρα αρκεί η ΕΚΤ να πείσει τους επενδυτές ότι στόχος της είναι να συνεχίσει να διατηρεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου υπό έλεγχο. “Εάν η ΕΚΤ δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα στηρίξει την Ελλάδα στρέφοντας των βάρος των ροών από τα ομόλογα του PEPP που λήγουν, προς τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι ένα αρκετά αξιόπιστο και εποικοδομητικό μήνυμα προς τους επενδυτές”, όπως σημείωσε η JP Morgan.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments