Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να είναι πρωτοφανής. Το τελευταίο μάλιστα επεισόδιο στο θρίλερ που επικρατεί στην Τουρκία είναι ότι την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, μετά την πτώση του σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει συνολικά το 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, το 51% έναντι του ευρώ και το 54% έναντι της στερλίνας. Αυτή, μάλιστα, ήταν η πέμπτη φορά μέσα στον μήνα που η Κεντρική Τράπεζα έκανε τις ίδιες κινήσες. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις την 1η, στις 3, στις 10 και στις 13 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία υποχώρησε στις 17,0705 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul) να διακόψει δυο φορές τις συναλλαγές την Παρασκευή. «Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή, η οποία ενεργοποιήθηκε όταν οι απώλειες, από το +5,6% στο ξεκίνημα της ημέρας, έφτασαν στο -7%.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν εκ νέου στις 16:54, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία λίγη ώρα αργότερα με τον BIST 100  να καταγράφει μέχρι εκείνη τη στιγμή ημερήσιες απώλειες ύψους 9%.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν εκ νέου στις 17.24 (τοπική ώρα), με τον δείκτη να δείχνει μικρά σημάδια ανάκαμψης και στη συνέχεια να καταγράφει νέες απώλειες.

“Εάν αγοράζετε και πουλάτε ακούγοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ότι παίζετε. Δεν παίζεις με το χρηματιστήριο, παίζεις με τη ζωή σου. Κοιτάξτε, σας χτύπησαν. Κερδίζετε μερικές φορές, την όμως τέταρτη σας χαστουκίζουν και σας τα παίρνουν”, σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, Κορκμάζ Εργκιούν μιλώντας στην εφημερίδα Dünya.

Στις 18.00 (τοπική ώρα) ο δείκτης BIST 100 έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες 8,52%.

Facebook Comments