Η πανδημία είναι το βασικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση σχεδόν από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όμως, το δύσκολο αυτό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, έχει δημιουργήσει – εκτός των άλλων – τριβές εντός του κόμματος των Συντηρητικών, οι οποίες θέτουν πια υπό σοβαρό κίνδυνο την ηγεσία του Τζόνσον.

Η είδηση της παραίτησης του υπουργού για το Brexit Λόρδου Φροστ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ακούγεται αρκετά το τελευταίο καιρό στη βρετανική κοινή γνώμη:Πόσο ακόμα θα αντέξει ο Μπόρις Τζόνσον;

Με μια επιστολή χθες προς τον Βρετανό πρωθυπουργό ο Λόρδος Φροστ ξεκαθάρισε την αντίθεσή του στα νέα «υποχρεωτικά μέτρα» της πανδημίας αλλά και στην απόφαση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και στην επιστολή του χαρακτήρισε τον Τζόνσον «εξαιρετικό ηγέτη», εξέφρασε την ανησυχία του για την «γενικότερη κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση των Συντηρητικών».

Οι αντιδράσεις στην παραίτηση

Το αίτημα της παραίτησης είχε δοθεί από τις αρχές του μήνα, όμως ο Τζόνσον ήλπιζε πως η τελική απόφαση είτε θα αντιστρεφόταν είτε θα καθυστερούσε λίγο ακόμα. Είναι αλήθεια πως η είδηση ήταν σοκαριστική για πολλούς, καθώς ο Φροστ ήταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές και συμμάχους του Τζόνσον, κυρίως λόγω του κοινού τους οράματος για το Brexit.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι η παραίτηση «αντικατοπτρίζει το πλήρες χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη κυβέρνηση», ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι «τα ποντίκια εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο πλοίο του Τζόνσον».

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από τα συγκυβερνώντα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν και ο Λόρδος Φροστ στην επιστολή παραίτησής του δήλωσε πως το «Brexit τώρα είναι ασφαλές», η βορειοϊρλανδική πλευρά έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το ζήτημα της συμφωνίας δεν έχει κλείσει ακόμα και ότι «η Β. Ιρλανδία δεν θα γίνει η παράπλευρη απώλεια του χάους των Συντηρητικών».

Το δίλημμα του Τζόνσον

Είναι το τρίτο χτύπημα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μετά την ανταρσία των 100 βουλευτών στη ψήφιση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την απώλεια της έδρας των Συντηρητικών από τους Φιλελεύθερους στο Βόρειο Σρόπσιρ μετά από 200 χρόνια.

Μένει να δούμε αν ο Μπόρις Τζόνσον θα επιλέξει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των βουλευτών του ή της επιστημονικής κοινότητας και μεγάλης μερίδας του κόσμου που ζητούν περισσότερα μέτρα, καθώς από ότι φαίνεται αυτά τα δυο δεν συμβαδίζουν.

Facebook Comments