Με το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της κανονικής περιόδου της Euroleague. Ένας αγώνας ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες που καθηλώνει τους Ευρωπαίους φιλάθλους του μπάσκετ.

Οι εννέα τίτλοι που μοιράζονται (έξι ο Παναθηναϊκός και τρεις ο Ολυμπιακός) καθιστούν τη «μάχη» των «γιγάντων» του ελληνικού μπάσκετ ελκυστική εκτός συνόρων. Από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής ξεχωρίζει αυτή ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (23/12, 21:45). Στο μεταξύ, αναβλήθηκε το παιχνίδι Ζαλγκίρις Κάουνας-Αρμάνι Μιλάνο ελέω κορονοϊού.

Το βράδυ της Πέμπτης (23/12, 21:00) στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ετοιμάζονται να προσφέρουν για μία ακόμη φορά υψηλό θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, όπως μόνο ένα ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί! Αυτή θα είναι η 20ή φορά στην Ιστορία που η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε επίπεδο Ευρώπης. Σε αυτά τα 19 παιχνίδια που έχουν προηγηθεί, νικητής έχει αναδειχθεί τις 12 φορές ο Ολυμπιακός και τις 7 ο Παναθηναϊκός. Οι τρεις «μάχες» ήταν σε ημιτελικό φάιναλ φορ (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα και 2009 Βερολίνο), με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο, χωρίς όμως να σηκώνουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009.

Τέσσερις φορές έχει «δραπετεύσει» ο Ολυμπιακός από την έδρα του Παναθηναϊκού, σε ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών». Η τελευταία φορά ήταν πέρυσι, στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου 2020, όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στο ΟΑΚΑ με 78-71, για τη 2η αγωνιστική, χάρη σε 17 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη. Μόνο δύο φορές… χαμογέλασαν οι «πράσινοι» μέσα στο ΣΕΦ στη Euroleague! Στις 10 Νοεμβρίου 2017 νικώντας με 70-62, για την 6η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Και στην τελευταία μεταξύ τους ευρωπαϊκή «μάχη», δηλαδή πέρυσι, στις 4 Φεβρουαρίου, στο ΣΕΦ, όταν ο Παναθηναϊκός «δραπέτευσε» με 88-77 στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Euroleague, στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της προπονητικής καριέρας του Όντεντ Κάτας.

   Φέτος ο Παναθηναϊκός θα έχει όρθιο στον πάγκο τον Δημήτρη Πρίφτη. Αν και ο Έλληνας προπονητής θα έχει την πρώτη εμπειρία του σε ντέρμπι «αιωνίων» στη Euroleague, πριν από λίγες εβδομάδες οδήγησε τους «πράσινους» στο θετικό αποτέλεσμα (81-76) στο ΣΕΦ, για την 8η αγωνιστική της Basket League. Στον αντίποδα, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, θα κοουτσάρει για 6η φορά στην καριέρα του σε ευρωπαϊκή «μητέρα των μαχών». Οι πρώτες δύο φορές σημειώθηκαν τη σεζόν 2013-14, την επομένη δηλαδή της κατάκτησης του τίτλου στο Λονδίνο (2013), με προπονητή τον ίδιο! Εξάλλου, ο Μπαρτζώκας έχει γράψει το όνομά του με… χρυσά γράμματα στην Ιστορία της Euroleague, ως ο πρώτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά τον τίτλο. Μάλιστα, το πέτυχε και στη “rookie” χρονιά του στη Euroleague, χαρίζοντας “back to back” τίτλους στους «ερυθρόλευκους», καθώς είχε προηγηθεί ο τίτλος στην Κωνσταντινούπολη το 2012, με προπονητή, όμως τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

   Στον βαθμολογικό πίνακα, όμως, η διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες είναι… μεγάλη. Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός θα πάρει θέση στο τζάμπολ ως προτελευταίος (4 νίκες – 12 ήττες), την ώρα που ο Ολυμπιακός είναι μόνος τρίτος (11 νίκες – 5 ήττες), πίσω από την πρώτη Μπαρτσελόνα (14-2) και τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης (13-3).

   
   Οι «πράσινοι» αποχαιρέτησαν τον Τζεχάιβ Φλόιντ, ο οποίος την Τρίτη (21/12) ανακοινώθηκε από τη Φενερμπαχτσέ, ενώ την ίδια ημέρα οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν πως ένα μέλος της ομάδας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Από πλευράς Ολυμπιακού, ο Κουίνσι Έισι εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία αμυγδαλίτιδα τη Δευτέρα (20/12). Ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ταλαιπωρείται και από τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο, εξαιτίας της οποίας, την Κυριακή (19/12), δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα με επαφές της προπόνησης των «ερυθρόλευκων». Η συμμετοχή του στο πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν κρίνεται αμφίβολη.

Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής της Euroleague έχει ως εξής:

     EUROLEAGUE

 

  17η Αγωνιστική (22-23/12)

  Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου
  Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
  Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Μονακό (Γαλλία)
  Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ούνικς Καζάν (Ρωσία)

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)                     21:00
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Βιλερμπάν (Γαλλία)-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

  Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Αρμάνι Μιλάνο               –ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ–


     Η BΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  
                        Ν-Η
     Μπαρτσελόνα       14-2
     Ρεάλ Μαδρίτης     13-3
     Ολυμπιακός        11-5
     Ούνικς Καζάν      10-6
     Αρμάνι Μιλάνο     10-6
     Ζενίτ Αγίας Πετρ. 10-6
     ΤΣΣΚΑ Μόσχας      10-6
     Αναντολού Εφές     8-8
     Μπάγερν Μονάχου    7-9
     Φενερμπαχτσέ       7-9
     Μακάμπι Τελ Αβίβ   7-9
     Βιλερμπάν          7-9
     Ερυθρός Αστέρας    7-9
     Μονακό             6-10
     Άλμπα Βερολίνου    5-11
     Μπασκόνια          5-11
     Παναθηναϊκός       4-12
     Ζαλγκίρις Κάουνας  3-13

 

 

Facebook Comments