Με την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου εκτιμά η Citigroup ότι θα ξεκινήσει τις εξόδους της στις αγορές η Ελλάδα το 2022, ένα έτος όπου, όπως έχει ανακοινωθεί και από τον ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να αντληθούν συνολικά 12 δισ. ευρώ.

Το νέο έτος η χώρα θα πραγματοποιήσει πέντε εξόδους οι οποίες θα αφορούν κυρίως re-openings τίτλων που έχουν ήδη εκδοθεί, καθώς και ένα νέο πράσινο ομόλογο τον Οκτώβριο. Πέραν των εκδόσεων τίτλων, άλλες πηγές χρηματοδότησης (όπως π.χ. RRF, EIB, CEB κ.λπ.) αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά πως στις αμέσως επόμενες ημέρες και εντός του Ιανουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει νέο 10ετές για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερη έξοδος θα ακολουθήσει τον Μάρτιο με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2021 (και το οποίο λήγει το 2052, άρα παραμένει 30ετές), για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές τον Απρίλιο, “ανοίγοντας” το 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ, μεγαλώνοντας έτσι την έκδοση στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο όπου θα προχωρήσει στο re-opening του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθός του κατά 2 δισ. ευρώ.

Τέλος, η δανειακή στρατηγική του 2022 θα ολοκληρωθεί με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο, σύμφωνα με τη Citi, θα έχει διάρκεια 15-20 έτη και μέγεθος 2 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές η Citi εκτιμά ότι ο Ιανουάριο θα είναι ένας αρκετά “γεμάτος” μήνας από εκδόσεις στην ευρωζώνης, καθώς προβλέπει ότι η ακαθάριστη προσφορά ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 136 δισ. ευρώ, και θα είναι πιθανώς η υψηλότερη μηνιαία προσφορά το 2022 – και 6 δισ. ευρώ χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021.


Στην καμπύλη, η 10ετία και η 15ετία προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 42% των εκδόσεων τον Ιανουάριο. Εκτός από την Ελλάδα, αυτόν τον μήνα θα βγουν στις αγορές οι Ισπανία (με 10ετές), Βέλγιο (με 10ετές), Αυστρία (10ετές), Ιρλανδία (10ετές), Ιταλία (15ετές), Γαλλία (10ετές και 30ετές), Γερμανία (5ετές, 10ετές) και Ολλανδία (4ετές).

Προβλέπει δε ότι για το σύνολο του 2022 οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη θα διαμορφωθούν στο 1,13 τρισ. ευρώ, 47 δισ. ευρώ χαμηλότερες από το 2021. Οι ακαθάριστες εκδόσεις αναμένεται να μειωθούν περισσότερο στη Γερμανία (-25 δισ. ευρώ), στην Ισπανία (-21 δισ. ευρώ) και στην Ολλανδία (-13 δισ. ευρώ).

Η Ιταλία αναμένεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος εκδότης (εκτιμάται σε 298 δισ. ευρώ) το 2022, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (στα 285 δισ. ευρώ). Η Αυστρία θα συνεχίσει να έχει ιστορικά υψηλή ακαθάριστη προσφορά (στα 40 δισ. ευρώ, παρόμοια με το 2021).

Όλες οι χώρες εντός, εκτός από τη Φινλανδία, σκοπεύουν να εκδώσουν πράσινα ομόλογα το 2022, με τις Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία να εκδίδουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τέτοιους τίτλους. Συνολικά, η Citi αναμένει ότι τα νέα πράσινα ομόλογα θα αγγίξουν τα 73 δισ. ευρώ το 2002, έναντι 50 δισ. ευρώ περίπου το 2021.

Τέλος, όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, οι κύριες “ετυμηγορίες” των οίκων αξιολόγησης που θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι επενδυτές αυτόν τον μήνα είναι της Ισπανίας από τη Moodys, της Ελλάδας από τη Fitch και της Ιρλανδία από τις DBRS και Fitch. Γενικά, μια αξιολόγηση εκδότη θα επανεξεταστεί από κάθε οίκο δύο φορές φέτος. Εξαίρεση αποτελούν η Φινλανδία και η Γαλλία (3 φορές από την S&P, η Γαλλία και η Ελλάδα (3 φορές από τη Fitch), και την Ολλανδία (3 φορές από την DBRS).

Οι αξιολογήσεις της S&P συγκεντρώνονται κυρίως τον Φεβρουάριο-Απρίλιο (13 reviews) και τον Αύγουστο-Οκτώβριο (12 reviews), ενώ για την DBRS το πρόγραμμα είναι “βαρύ” στο α’ τρίμηνο (11 reviews) και το τρίτο τρίμηνο (12 reviews).

Το πρόγραμμα των Moodys και Fitch κατανέμεται πιο ομοιόμορφα καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments