Ο πληθωρισμός της Τουρκίας μπορεί να εκτιναχθεί στο 55% έως τον Μάιο και να παραμείνει γύρω ή πάνω από το 50% μέχρι τον Νοέμβριο, ανέφερε σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα Ahval.

Ο πληθωρισμός πρόκειται να επιταχυνθεί από το 36,1% τον Δεκέμβριο, επειδή οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές, ανέφερε η JPMorgan στην έκθεση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία εστάλη στους πελάτες την Τετάρτη. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 23,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η JPMorgan έθεσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της Τουρκίας στο τέλος του 2022 στο 35% και είπε ότι οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν στο 15% μέχρι το τέλος του 2023. Όμως οι κίνδυνοι για αυτές τις εκτιμήσεις είναι ανοδικοί και η πρόβλεψη για το 2023 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και από πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις αρχές του ίδιου έτους, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 14% από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, ενεργώντας κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά. Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών και η χαλαρή νομισματική πολιτική βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένα sell-off της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 45% της αξίας της το 2021.

Facebook Comments