Οι βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου και για πρώτη φορά ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που διεκδικεί μια τέταρτη θητεία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ενωμένη αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιάνος Άντερ ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών μέσω του επίσημου ιστοτόπου του, νωρίτερα σήμερα.

Ο Όρμπαν, που κυβερνά από το 2010, διατηρεί υψηλή δημοτικότητα σε αυτήν τη χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Για τους υποστηρικτές του, τα κυριότερα ατού του είναι η σταθερότητα στην Ουγγαρία και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και της χριστιανικής ταυτότητας. Από την άλλη, οι πολέμιοί του επικρίνουν τη σκληρή γραμμή που τήρησε στο μεταναστευτικό αφότου ξέσπασε η κρίση του 2015, αλλά και τις «ανελεύθερες» θέσεις του σε πολλά θέματα, από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Μαζί με τους Πολωνούς συντηρητικούς, ο 58χρονος Ούγγρος πρωθυπουργός αναδείχθηκε σε σφοδρό πολέμιο των πολιτικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ξεκινήσει πολλές διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος του.

Σε απάντηση για τον σάλο που προκάλεσε πέρυσι στις Βρυξέλλες ο νόμος που απαγορεύει την αναφορά της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο Όρμπαν προκήρυξε δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Οι Ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις: Αν δέχονται να μιλά το σχολείο στα παιδιά τους για τη σεξουαλικότητα «χωρίς τη γονεϊκή συγκατάθεση», αν στηρίζουν «την προώθηση των θεραπειών αλλαγής φύλου για τους ανήλικους» και «τη διανομή υλικού» για το θέμα αυτό και αν εγκρίνουν «τη χωρίς περιορισμούς παρουσίαση, σε ανήλικους, περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους».

Η πολιτική που ακολουθεί ο Βίκτορ Όρμπαν την τελευταία δεκαετία του απέφερε, στις αρχές Ιανουαρίου, «την πλήρη στήριξη» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε «έναν μεγάλο ηγέτη» που «αγαπά με όλη του την καρδιά τη χώρα του και επιδιώκει την ασφάλεια για τον λαό του».

Στις εκλογές του 2018 το κόμμα Fidesz και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, συγκέντρωσαν ποσοστό 48% και κατέλαβαν τις 133 από τις 199 έδρες στο κοινοβούλιο.

Αυτήν τη φορά, η αντιπολίτευση παρουσιάζει ένα ενιαίο μέτωπο, προτείνοντας έναν και μοναδικό υποψήφιο για την πρωθυπουργία και στις 106 περιφέρειες. Για πρώτη φορά από το 2006 οι βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται τόσο αμφίρροπες στη χώρα.

Στις προκριματικές εκλογές που οργάνωσαν τον Οκτώβριο έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος –από την εθνικιστική δεξιά μέχρι τους Σοσιαλδημοκράτες– αναδείχτηκε νικητής ο 49χρονος Πέτερ Μάρκι-Ζάι. «Αν παραμείνουμε ενωμένοι, τότε είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της χιλιόχρονης ιστορίας της Ουγγαρίας» είπε την περασμένη εβδομάδα αυτός ο συντηρητικός δήμαρχος μιας επαρχιακής πόλης.

Ο πρωτοφανής συνασπισμός της αντιπολίτευσης ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τον «απολυταρχικό» Όρμπαν ο οποίος εισήγαγε εκλογικούς κανόνες που πιστεύεται ότι ευνοούν το κόμμα του, σε βάρος των άλλων σχηματισμών.

«Βάζοντας στην άκρη τις εσωτερικές διαφωνίες της, η αντιπολίτευση έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιτύχει, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν θα δυσκολευτεί να αποσπάσει πλειοψηφία» των δύο τρίτων, όπως έχει σήμερα στο κοινοβούλιο, εκτιμά ο αναλυτής Ντάνιελ Μίκεζ, του ινστιτούτου Republikon. Όμως, αν αυτό το «θαυματουργό όπλο» (σ.σ. της ενιαίας αντιπολίτευσης) δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να περιμένουμε μια βαθύτατη κρίση στα αντιπολιτευόμενα κόμματα», προειδοποίησε.

Facebook Comments