Προς το παρόν ωστόσο, η UniCredit δεν βλέπει τέλος στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος. Οι αρχές ελπίζουν ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιορίσει τις πιέσεις, ωστόσο η διολίσθηση της λίρας θα συνεχιστεί, όπως επισημαίνει. Οι αρχές φαίνεται να συμφωνούν με την άποψη ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και ταχεία υποτίμηση της λίρας θα ωθήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε βιώσιμο πλεόνασμα, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη της τοπικής ζήτησης συναλλάγματος και ως εκ τούτου θα περιορίσει τις πιέσεις στο νόμισμα. Ωστόσο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετατράπηκε σε έλλειμμα το Νοέμβριο και ενδέχεται να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως σημειώνει η ιταλική τράπεζα.

Η CBRT παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 7,3 δισ. δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο, αν και η πτώση των καθαρών αποθεματικών (εξαιρουμένων των swaps) υποδήλωνε σωρευτική μείωση 19 δισ. δολ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UniCredit. Το νέο σύστημα καταθέσεων που εφαρμόστηκε μπορεί να έχει συμβάλλει στον περιορισμό της πρόσθετης ζήτησης συναλλάγματος από τους πολίτες. Ωστόσο, είναι απίθανο να αρκεί η σταθεροποίηση της πίεσης υποτίμησης από μόνη της, καθώς οι καταθέτες στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα έχουν βαθιές αρνητικές αποδόσεις, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, εάν σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία, και θ

Επομένως, η UniCredit αναμένει ότι η ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας θα κινηθεί στο 18,0 το 2022, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές. Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το β’ εξάμηνο του 2022 θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η διολίσθηση της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις προκαλέσει τη διάλυση του συνασπισμού, όπως επισημαίνει.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments