Société Générale: Η Ελλάδα απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα
Στους μεγάλους νικητές των αξιολογήσεων των οίκων το 2022 τοποθετεί η Société Générale την Ελλάδα
Στους μεγάλους νικητές των αξιολογήσεων των οίκων το 2022 τοποθετεί η Société Générale την Ελλάδα
Στους μεγάλους νικητές των αξιολογήσεων των οίκων το 2022 τοποθετεί η Société Générale την Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της προόδου των μεταρρυθμίσεων που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια και να επιστρέψει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα σε σημερινή της έκθεση, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα αφήσει πίσω της το παρελθόν και είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη πλέον. Η SocGen θυμίζει πως η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε BB με θετικές προοπτικές τον Απρίλιο του 2021, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, τις αναμενόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η Fitch ακολούθησε την κίνηση της S&P την Παρασκευή και αναθεώρησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, ενώ η Moodys είχε αναβαθμίσει τον Νοέμβριο του 2020 την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Ελλάδα εφαρμόζει σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και δημόσιας διοίκησης με τη βοήθεια της Ε.Ε. Αυτά εξαλείφουν τους περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει γρήγορα το χρέος στα προ COVID-19 επίπεδα. Το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος της βελτίωσης την τελευταία δεκαετία ήταν διαρθρωτικό, όπως σημειώνει η SocGen. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος, αν και εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτική αδυναμία για την Ελλάδα, έχει βελτιωθεί εν μέσω πολλών μεταρρυθμίσεων, με τον δείκτη NPEs να μειώνεται στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017.
Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι φθηνότερη από ό,τι για άλλες χώρες της περιφέρειας καθώς έχει λάβει μεγάλο ποσό δανείων μεγάλης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%). Αυτά αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% του συνολικού χρέους της ενώ το μερίδιο του εμπορεύσιμου χρέους της είναι μόνο 25%, και η ισχυρή στήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχετικά χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο, με το κόστος χρέους χαμηλότερο από ό,τι για άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μαζί με τη βοήθεια των κεφαλαίων του NGEU, η κυβέρνηση θα έχει άφθονους πόρους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας χωρίς μεγάλη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα, η SocGen επισημαίνει ότι έχει μειωθεί σημαντικά. Καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 έχει ξεπεράσει σημαντικά τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης, θα μπορούσαμε να δούμε το χάσμα της αξιολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να μειώνεται περαιτέρω το 2022. Η γαλλική τράπεζα τονίζει ότι αναμένει πως η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πρώτη της αξιολόγηση για το έτος στις 22 Απριλίου, η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο, ενώ η Moodys θα την αναβαθμίσει επίσης στις 16 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, μέχρι το τέλος του 2022, η αξιολόγηση της Ελλάδας “άνετα” θα απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, καταλήγει η SocGen.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments