Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσω έκτακτης ανάγκης και επιχορηγήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες λόγω της σύγκρουσης», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μακροχρηματοοικονομικής στήριξης για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της βοήθεια προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ, για τις προσπάθειες οικοδόμησης κράτους και ανθεκτικότητας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι το επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα, στοχεύει στη μόχλευση επενδύσεων άνω των 6 δισ. ευρώ.

«Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Κάνει τις δικές της επιλογές και η ΕΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια ανέφερε ότι πριν μερικές ημέρες μίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βλ.Ζελένσκι, για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. «Συζητήσαμε πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα. Όπως πάντα, η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας», προσέθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, τόσο για να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όσο και συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα.

Facebook Comments