Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,2%, ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 3,9% με το πρωτογενές έλλειμα στο 1,4%%. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών θα κινηθεί στο 1,4%  ενώ ο δείκτης δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στο 197%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας φέτος θα είναι η ισχυρότερη στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 5,5% και στο 5,3%.

Κατά την JP Morgan και σε ό,τι αφορά την αγορά της περιφέρειας της ευρωζώνης, διατηρεί τις short θέσεις της στα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας, καθώς και τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των Πορτογαλικών.

Η κύρια αιτία, όπως εξηγεί, είναι οι “τεντωμένες” πλέον αποτιμήσεις, καθώς και η προσφορά έναντι των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η JP Morgan σημειώνει ότι η δυναμική αγορών της ΕΚΤ είναι πολύ πιο ευνοϊκή  στην Ελλάδα και την Ισπανία έναντι της Πορτογαλίας, στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική αγορά ομολόγων παρέμεινε υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα λόγω και της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το νέο 10ετές ομόλογο. Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς λήξης 2031 έφτασε την περασμένη Πέμπτη έως και το 1,7% και σε υψηλά διετίας σχεδόν, ενώ έχει υποχωρήσει στο 1,65%.

Στη συνέχεια, και μετά το α’ τρίμηνο και το τέλος του PEPP, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν καθώς πιστεύει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων θα δημιουργήσουν περισσότερη ζήτηση από real money επενδυτές, δηλαδή επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά από την Ελλάδα, μόλις η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί. Παράλληλα, η JP Morgan αναμένει ότι ένα μεγάλο μέρος από την προσφορά των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των εκδόσεων στις οποίες προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο το τελευταίο διάστημα, θα απορροφήσει από την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP, καλύπτοντας έτσι ουσιαστικά τις “εξόδους” της χώρας.

Συνεπώς, η JP Morgan αναμένει σταδιακή και σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, και από τις 175 μονάδες βάσης σήμερα, εκτιμά πως θα κινηθούν, στις 135 μ.β τον Μάρτιο, στις 120 μ.β τον Ιούνιο, στις 130 μ.β τον Σεπτέμβριο και στις 140 μ.β τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η JP Morgan είναι εδώ και καιρό “ταύρος” για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι οι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2022, με τη χώρα να αποκτά εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Κατά την άποψή της, οι αναβαθμίσεις και όχι οι υποβαθμίσεις θα κυριαρχήσουν στην Ευρωζώνη φέτος, αντανακλώντας τις αισιόδοξες προοπτικές για το μακροοικονομικό μέτωπο και το μέτωπο της πολιτικής, καθώς και της άποψής της για σχετικά ελεγχόμενα spreads στα ομόλογα της περιοχής, παρά τη μείωση της υποστήριξης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s φέτος τοποθετούνται στο 90%, ενώ στο 75% τοποθετεί τις πιθανότητες ανάλογης κίνησης από τις S&P, Fitch και DBRS.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments