Την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ καταργείται ο περιορισμός του ωραρίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των κρουσμάτων που μειώνονται, την πίεση στο ΕΣΥ που μειώνεται και υπάρχει ισορροπία με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αλλά και τα νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον, έρχεται και η χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης:

Εστίαση και διασκέδαση: Επαναφορά μουσικής, κατάργηση ωραρίου – Μόνο καθήμενοι πελάτες
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς που προκάλεσε δυσκολίες στις μετακινήσεις πολιτών που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έληγαν στις 31 Ιανουαρίου θα λήξουν στις 7 Φεβρουαρίου 2022.
Όσον αφορά τα γήπεδα, ο κ. Πλεύρης είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας.

Ταυτόχρονα σε ισχύ παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/rapid test για είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Η ανακοίνωση για την άρση των μέτρων έρχεται μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση υπήρξε έντονη διχογνωμία κυρίως για τον περιορισμό του ωραρίου με αρκετούς ειδικούς να μην συμφωνούν με την άρση του συγκεκριμένου μέτρου λόγω των «κόκκινων» σκληρών δεικτών, ενώ δεν επιθυμούσαν ούτε την επιστροφή της μουσικής και ήθελαν τουλάχιστον μια βδομάδα παράταση.

Νωρίτερα:

Στην απόφαση να εισηγηθούν μερική χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας προχώρησαν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση αλλά τη διατήρηση του ωραρίου όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Σε σχέση με τα γήπεδα η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών είναι για πληρότητα 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων (απαγόρευση μουσικής στους χώρους διασκέδασης, μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και περιορισμός ωραρίου έως τις 00:00, υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο, υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ, σούπερ-μάρκετ κ.α.) κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως την προσεχή Κυριακή, κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων που σημειώνονταν καθημερινά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Facebook Comments