«Σας έχει καταλάβει ο φόβος της εκλογικής σας συρρίκνωσης. Σας πανικοβάλλει. Να θυμάστε κάτι, κινδυνεύετε να βρεθείτε στην τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το βήμα της Βουλής.

Η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες επιζητούν από την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι τις στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τεράστια ταλαιπωρία και δοκιμασία χιλιάδων πολιτών το διήμερο της πρωτοφανούς χιονόπτωσης και κακοκαιρίας, έκανε πρόταση μομφής. Από ότι βλέπω ως τώρα από τη συζήτηση, δεν το έχει κάνει για να προτείνει κάτι θετικό στους πολίτες.

Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια, για να ανακάμψει πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση και να συγκαλύψει τα μεγάλα εσωκομματικά του προβλήματα και να επιδοθεί ξανά σε μία ακατάσχετη καταστροφολογία. Πριν από λίγο από το βήμα αυτό η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον νεοφιλελεύθερο όπως είπε και απόντα για τα θέματα των εργαζομένων.

Μα πώς θέλετε να σας πιστέψει κανείς; Αυτή η κυβέρνηση με κρατική παρέμβαση εν μέσω της πανδημίας έδωσε 43 δις ευρώ στην οικονομία, έδωσε 8,5 δις ευρώ για τους μισθούς των εργαζομένων που με κυβερνητική απόφαση οι εταιρίες οι οποίες εργάζονταν, είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους. Για τους μισθούς τους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με εντυπωσιάζει μάλιστα, ότι μέσα σε 8 ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη για τις βαριές ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό και έχει εισπράξει δισ. ευρώ από τους πολίτες. Μία εταιρεία που δυστυχώς απέτυχε να κρατήσει ανοιχτό τον πιο καθοριστικό δρόμο στο λεκανοπέδιο, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια της χώρας. Ούτε μία λέξη. Γιατί άραγε; Είναι πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι κομματική εμπάθεια; Ό,τι και εάν είναι, είναι πρόκληση για τους πολίτες η αξιωματική αντιπολίτευση να αθωώνει με αυτόν τον τρόπο μια ιδιωτική εταιρεία. Την οποία για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Χώρας την υποχρεώνει να πληρώσει αποζημιώσεις στους πολίτες, κάτι που η εταιρία αυτή απεδέχθη ασμένως. Συμφωνείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού ή μήπως πάλι θα πείτε στους πολίτες τι να τα κάνουν τα 2.000 ευρώ όπως τους είπατε στο Μάτι, θα σπαταλήσετε αν θα τα πάρετε.

Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τη χώρα δεν πείθετε κανέναν.

Δεν έχετε αξιοπιστία, γιατί πλέον τα αντιμνημονιακά κύματα δημαγωγίας που σας έφεραν στην εξουσία χάθηκαν της κυβερνητικής σας αποτυχίας. Δεν βρήκατε μία λέξη αυτοκριτικής για βαριές αποτυχίες στην οικονομία, στην βαριά υπεροφορολογημένη κοινωνία, στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους από καταστροφές και αυτός είναι ο λόγος αγαπητοί συνάδελφοι που δεν μπορείτε να αντλήσετε πολιτικά οφέλη από τις φθορές που μπορεί να έχει η κυβέρνηση. Τώρα σας έχει καταβάλει και σας έχει καταλάβει ο φόβος της εκλογικής σας συρρίκνωσης. Σας πανικοβάλλει. Να θυμάστε κάτι, κινδυνεύετε να βρεθείτε στην τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν και σε αυτό βοηθά η απλή αναλογική που εσείς ψηφίσατε. Κάπως έτσι καταφύγατε σε αυτή την άσφαιρη πρωτοβουλία. Ο πνιγμένος απ τα μαλλιά του πιάνεται. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να πιστεύει ότι σε αυτά που δεν πήγε καλά τώρα η Κυβέρνηση, θα πήγαινε καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άλλοθι για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ούτε χρειάζονται δικαιολογίες. Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν ωραιοποιούμε λάθη και αδυναμίες και πρώτος το έδειξε προχθές με τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Ο πήχης για αυτή την Κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι του ΣΥΡΙΖΑ, ο πήχης οφείλει να είναι η αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας και στην πρόσφατη κακοκαιρία ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια , διορθώνονται λάθη και αδυναμίες και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την ικανοποίηση και ασφάλεια του πολίτη. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, δοκιμάζεται από κλιματική κρίση. Ορθότατα, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε αυτόν τον κίνδυνο και δημιούργησε το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πριν από 4,5 μήνες, αφού νωρίτερα είχε αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ασφαλώς μια καινούργια οργανωτική προσπάθεια χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, καθώς αυτό το Υπουργείο έχει εκ των πραγμάτων τις κρίσιμες, ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες  για την αντιμετώπιση κρίσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος είναι στη διάθεσή του, όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ασφαλώς υπάρχει ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ο καθένας έχει την υποχρέωση να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχει. Είναι γνωστό ότι το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – το παλαιό Δημόσιας Τάξης- έχει την πολιτική ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, που έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη αυτό το διήμερο. Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκαν 7.000 αστυνομικοί, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, ενώ οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που κλήθηκαν από το νέο Υπουργείο συμμετείχαν, το προηγούμενο διάστημα, στις συσκέψεις που οργάνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όταν τη Δευτέρα διαμορφώθηκε μία εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση, η Ελληνική Αστυνομία εκτός πρωτοκόλλου σε συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού και με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκε αμέσως.

Στείλαμε 230 αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ, διμοιρίες των ΜΑΤ, της Αμέσου Δράσεως για να δουλέψουν με ένα στόχο μαζί με τους συναδέλφους τους, στρατιώτες και πυροσβέστες, να δράσουν για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων οχημάτων και πολιτών στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο, ότι απεγκλώβισαν 2200 άτομα και ότι σε δεκάδες περιπτώσεις, με πρωτοφανή αυταπάρνηση και αυτοθυσία, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας διέσωσαν παιδιά, ανθρώπους που νοσούσαν, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ανθρώπους γενικότερα πολύ  ευάλωτους στο κρύο και στην δοκιμασία του εγκλωβισμού στην Αττική Οδό. Τους ευγνωμονώ, υπερέβαλαν εαυτούς, καθώς ορισμένοι εργάστηκαν ακόμη και επί 20 ώρες συνέχεια.

Είναι προφανές ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία της Αττικής Οδού, έχει βαρύτατες ευθύνες διότι διαβεβαίωνε κατ’ επανάληψη ότι έχει  την ικανότητα να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αν κάποιος γνώριζε ότι η Αττική Οδός θα έκλεινε, θα έπρεπε ουσιαστικά να πάρει άλλες αποφάσεις για το αν θα έπρεπε ή όχι να μείνει κλειστή η Αθήνα και το λεκανοπέδιο και η οικονομία εκείνη τη μέρα. Υπήρχε όμως η σαφέστατη αυτή διαβεβαίωση και η εμπιστοσύνη της εταιρείας ότι ο δρόμος θα μείνει ανοιχτός. Πως θα μπορούσε λοιπόν ο οποιοσδήποτε να υποχρεώσει σε ένα κλείσιμο δρόμου, όταν η ιδιωτική εταιρεία διαβεβαίωνε για το ακριβώς αντίθετο.

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Η Ελληνική Αστυνομία τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε καθοριστική συμβολή στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας και στη δημόσια υγεία και κοινωνική συνοχή. Διεξήγαγε το 95% των ελέγχων για τα μέτρα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουμε διαμορφώσει μία στρατηγική ενίσχυσης της ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα. Το μήνυμα, «ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού», γίνεται πράξη με την υλοποίηση πολύ συγκεκριμένων μέτρων:

Α) Την απελευθέρωση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ μέσα στο 2022 από κάθε μορφής πάρεργα, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της στις γειτονιές δίπλα στον πολίτη.

Με την εκτεταμένη ψηφιοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολλές υπηρεσίες ήδη παρέχονται ψηφιακά και ο στόχος μας είναι μέσα σε αυτόν τον χρόνο να μπει τέλος στο πάρεργο της μεταφοράς δικογράφων, να ψηφιοποιηθούν άλλες 34 υπηρεσίες ώστε πολύ σύντομα να απελευθερωθούν περίπου 2.000 αστυνομικοί. Θα αφοσιωθούν στα αστυνομικά τους καθήκοντα στις γειτονιές.

Δεύτερον, επίκειται η αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης και της αποτελεσματικότητας επομένως, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε τις επόμενες ημέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γ) Βασική προτεραιότητά μας η συμβολή μας στην ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια είναι χώρος γνώσης, μόρφωσης, έρευνας, ελευθερίας, άρα πρέπει να είναι χώροι με απόλυτη ασφάλεια. Η ανοχή στη βία και στην προκλητική παρανομία έχει τελειώσει. Τους τελευταίους 3 μήνες η ΕΛ.ΑΣ. έχει παρέμβει σε 6 περιπτώσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πανεπιστημιούπολη και τον Αριστοτέλειο. Εκπαιδεύονται οι ΟΠΠΙ και τα πανεπιστήμια ετοιμάζουν τα σχέδια ασφαλείας, ώστε η είσοδος να είναι ελεγχόμενη με τουρνικέ, κάμερες και πρόσθετο φωτισμό. Σε αυτό περιμένουμε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων ως αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στην ελληνική οικογένεια που κάνει τα πάντα για τις σπουδές των παιδιών της.

Δ) Ενισχύουμε και τα γραφεία ενδοοικογενειακή βίας, ώστε η Αστυνομία μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση και τις υποδομές για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μορφή εγκλήματος. Που γνωρίζει έξαρση μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τις γυναίκες να απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ και ενισχύουμε την συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για αυτό τον σκοπό. Ε) Καθώς, έχει διπλασιαστεί η κίνηση των Οχημάτων στο Λεκανοπέδιο και οι συνθήκες γίνονται πολύ δύσκολες, ξεκινάμε ένα νέο project αναβάθμισης του σχεδιασμού και των επιχειρησιακών δράσεων της τροχαίας, αξιοποιώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και νέα τεχνικά μέσα. Ασφαλώς, χρειαζόμαστε χρόνο γι’ αυτό αλλά μπαίνει στο κέντρο της δράση μας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα αναμφίβολα βρίσκεται σε μία πολύ καθοριστική στιγμή. Ενώ είχαμε ξεκινήσει μια τροχιά ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης, με την πολιτική της ΝΔ για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής, δυστυχώς ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εκ των πραγμάτων αποτέλεσε ένα σοβαρό εμπόδιο στο να κινηθεί με ταχύτητα μπροστά η χώρα. Παρόλα αυτά, μια σειρά μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, η χώρα έχει βιώσιμες προοπτικές αλλά όχι μόνο. Η ελληνική κοινωνία, παρά το ότι έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά, διαμορφώνει ξανά ένα ρεαλιστικό αίσθημα αισιοδοξίας για το αύριο.  Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θεωρεί αυτονόητες τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί αυτή η Κυβέρνηση και τις υποστηρίζει.

Είναι πολύ καλύτερα για όλους , να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνταχθούμε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής. Να αφήσουμε το χθες οριστικά, τους τεχνητούς διχασμούς και τη ρητορική μίσους. Είμαι σίγουρος, ότι σε αντίθεση με τη σημερινή, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολιτική αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή, το επόμενο διάστημα με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ελπίζω σε αυτές να ανταποκριθούν θετικά και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις, θα προχωρήσουμε μπροστά στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο τόπος μας.

Σας ευχαριστώ πολύ…».

 

Facebook Comments