Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Axia τονίζει ότι η δραστηριότητα ρεκόρ στην πραγματική οικονομία δεν αντικατοπτρίστηκε πλήρως στην αγορά μετοχών, κατά την άποψή της, εν μέρει επειδή οι επενδυτές μετοχών ήθελαν να δουν πιο απτά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και εν μέρει επειδή οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες (μετά από χρόνια άμυνας) δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως εμφανείς στις οικονομικές τους καταστάσεις.

Η ανάπτυξη ωστόσο έρχεται, και οι προοπτικές για το P/E της ελληνικής αγοράς είναι ευνοϊκές (στο 10,4x το εκτιμώμενο P/E 12μήνου) έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών και των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, και διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα τόσο από το P/Ε του δείκτη MSCI Emerging Markets (12,4x) όσο και από αυτό του STOXX Europe (16,1x).

Σε αυτό πλαίσιο, η Axia έχει ιδιαίτερη προτίμηση για τις μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στη βελτιωμένη οικονομική δραστηριότητα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδιαρθρώσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους, με τα NPEs να αναμένεται να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 εντός μάλιστα του α εξαμήνου του 2022, ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να επικεντρωθούν στη βασική ανάπτυξη, μέσω οργανικών και μη οργανικών πρωτοβουλιών. Ο οίκος τηρεί σύσταση buy για όλες τις τράπεζες με τιμές-στόχους 1,80 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 45,2%, 1,50 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 54,6%, 6,00 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 92,6% και 2,15 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 52,9%.

Σε ό,τι αφορά τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ η Axia αναμένει μια πιο συγχρονισμένη κίνηση φέτος, καθώς η υποκείμενη τάση της οικονομικής ανάπτυξης θα υποστηρίξει τη δυναμική των κερδών ανά μετοχή (EPS) και τις αποτιμήσεις σε γενικές γραμμές, επανεξετάζει μια σειρά από μετοχές που παρουσιάζουν πολύ συναρπαστικά επενδυτικά stοries, και υπό το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν ισχυρές επιδόσεις. Οι κορυφαίες επιλογές της και οι καλύτερες επενδυτικές ιδέες για το 2022 είναι η Mytilineos (buy με τιμή-στόχο τα 23,10 ευρώ και περιθώριο ανόδου 55,8%) που καταγράφει τις τάσεις της πράσινης μετάβασης ενώ βρίσκεται στο σωστό μέρος του κύκλου της βασικής της δραστηριότητας και η Terna Energy (buy με τιμή-στόχο τα 19,10 ευρώ και περιθώριο ανόδου 53,5%) ως καθαρό play των ΑΠΕ.

Επιπλέον, από τις υπόλοιπες μετοχές που καλύπτει, διακρίνει τρία ακόμη ονόματα που πρέπει να διατηρηθούν στη λίστα παρακολούθησης, καθώς πιστεύει ότι θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν σημαντική υπεραπόδοση. Πρόκειται για την Aegean Airlines (Buy με τιμή στόχο τα 7,50 ευρώ και περιθώριο ανόδου 44,2%) καθώς είναι σε θέση να συλλάβει πλήρως την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, η Motor Oil (Buy με τιμή-στόχο τα 17,20 ευρώ και περιθώριο ανόδου 20,4%), μια εταιρεία διύλισης με υψηλή παραγωγή μετρητών που επίσης ενισχύει τα κέρδη της εκτός του κλάδου διύλισης και η Fourlis (Buy Με τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ και περιθώριο ανόδου 67,7%) μια εταιρεία που βρίσκεται σε καλή θέση για να αποτυπώσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της έκθεσής της σε διαφορετικά τμήματα λιανικής.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments