Πάνω από το 2% κινείται πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών σχεδόν, έχοντας μάλιστα υπερδιπλασιαστεί και εκτοξευθεί κατά 140% σε σχέση με τα επίπεδα των αρχών του 2021 όταν η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με νέο 10ετές και με απόδοση κοντά στο 0,8%, ενώ το spread έχει διευρυνθεί στις 186 μονάδες βάσεις.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά τριετίας και σε θετικό έδαφος (0,17%) κινούνται οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς, ενώ όλα τα yields των γερμανικών ομολόγων από την 5ετία και κάτω έχουν γυρίσει στα θετικά, με το 5ετές ειδικότερα να επιστρέφει στα θετικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, κανένα 10ετές κρατικό ομόλογο διεθνώς δεν έχει θετικές αποδόσεις πλέον, τη στιγμή που στα τέλη του 2020 2021, τα 2/3 των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη είχαν αρνητικές αποδόσεις, ενώ το καλάθι των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς είχε μειωθεί στα 7,5 τρισ. δολ. περίπου, και σε πολύ λιγότερα από τα μισά των 18,4 τρισ. δολ. που είχαν παρατηρηθεί στα τέλη του 2020, και στα ίδια επίπεδα με το 2018.

Τα παραπάνω είναι τα “αποτελέσματα” της στροφής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών προς την ομαλοποίηση, αναγκαστικά λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει γυρίσει στην “επίθεση” ήδη από τον Δεκέμβριο έχοντας αυξήσει  δύο φορές τα επιτόκια, και την Fed να έχει σηματοδοτήσει την εκκίνηση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της από τον προσεχή Μάρτιο. Η εποχή του πολύ φθηνού χρήματος, που δημιούργησε η πολιτική απάντηση στην πανδημία, ανήκει ξεκάθαρα πλέον στο παρελθόν, με τους επενδυτές να πρέπει πλέον να σταθμίσουν τη στρατηγική τους και να προσαρμόσουν τα “στοιχήματά” τους στο νέο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων. Και αυτό κάνουν, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που ουσιαστικά σβήνουν σιγά-σιγά όλα τα οφέλη των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments