Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του και παραθέτει τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «την κατάσταση πολιορκίας που έχει δημιουργήσει» και προσθέτει: «για αυτό και προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη τη προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στις βασικές προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει αν εκλεγεί: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις…Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οχτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, και την Υγεία». Επίσης «για τον κλιματικό νόμο, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα Ελλάδα PLUS, για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους, για τη νεολαία και το πρόβλημα της κατοικίας, για τα άτομα με αναπηρία. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι, και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρει: «Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε, ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μόνιμα και αποφασιστικά τέρμα στην ασυδοσία των καρτέλ».

«Επιλεκτικό κράτος»
Κάνει κριτική για το «επιτελικό κράτος»: «…Το θέμα είναι πως όταν μιλούν για επιτελικό κράτος εννοούν επιλεκτικό κράτος. Ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, τους αρμούς του κράτους που εξασφαλίζουν την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, τις κρατικές δομές που στηρίζουν την καθεστωτική τους αντίληψη». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο καθώς επίσης ότι απεχθάνεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος με κοινωνικές προτεραιότητες και προσθέτει: «Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι βαθιά, και σαφής. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος δίπλα στον πολίτη, που του εξασφαλίζει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, σιγουριά. Προστατεύει τις ελευθερίες των πολλών και όχι τα προνόμια των λίγων. 

Facebook Comments