Η βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε σήμερα στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο και αναμένεται να επανέλθει στις κανονικές δραστηριότητές της, αφότου γιόρτασε σε χαμηλούς τόνους την 70η επέτειο της βασιλείας της.

Η 95χρονη βασίλισσα, που έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή έπειτα από προβλήματα υγείας τον Οκτώβριο, αναμένεται «να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητές της», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Πριν από μια τελετή στη μνήμη του εκλιπόντος συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου στα τέλη Μαρτίου, η Ελισάβετ αναμένεται να παραστεί σε μια διπλωματική δεξίωση στο Ουίνδσορ, στις 2 Μαρτίου και σε μια τελετή της Κοινοπολιτείας στις 14 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, η θρησκευτική τελετή στη μνήμη του Φιλίππου, που πέθανε τον Απρίλιο, σε ηλικία 99 ετών, θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου. Η Ελισάβετ είχε δώσει τη συγκατάθεσή της τον Δεκέμβριο για αυτήν την τελετή, όμως δεν είχε συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την επομένη της 6ης Φεβρουαρίου, της επετείου ανόδου στον θρόνο της Ελισάβετ, που έγινε χθες Κυριακή η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης, η οποία έφθασε τα 70 χρόνια βασιλείας.

Κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν προς τιμή της βασίλισσας σήμερα στο Λονδίνο, υπό το βλέμμα του κόσμου.

Το μεσημέρι, οι στρατιωτικοί του Kings Troop Royal Horse Artillery, έριξαν 41 κανονιοβολισμούς στο Γκριν Παρκ, στο κέντρο του Λονδίνου. Στον Πύργο του Λονδίνου ερρίφθησαν 62 κανονιοβολισμοί μία ώρα αργότερα.

Χθες, σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία του πλατινένιου Ιωβηλαίου της, το οποίο γιόρτασε στο Σάντρινγκχαμ, στην ανατολική Αγγλία, η Ελισάβετ επανέλαβε τη δέσμευσή της να υπηρετεί τους Βρετανούς.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, την ίδια ημέρα του θανάτου του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ΄, από καρκίνο στον πνεύμονα, σε ηλικία 56 ετών.

Facebook Comments