Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης συνεχίζει να δίνει στην Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan, στηρίζοντας τις θετικές τους προοπτικές και σημειώνοντας ότι αποτελούν το καλύτερο trade έναντι όλων των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Η στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να υιοθετεί την περασμένη εβδομάδα έναν πιο επιθετικό τόνο στη συνέντευξη Τύπου, έδειξε πως τα “γεράκια” της ΕΚΤ έχουν κάνει τη… δουλειά τους και έχει μπει πλέον στο τραπέζι η ταχύτερη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που φυσικά οδηγεί στις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επανατιμολογίσουν το ρίσκο τους, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αλλά και τα spreads, σε υψηλά διετίας για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάτι που φυσικά φρενάρει την όποια έξοδο στις αγορές το τρέχον διάστημα, με το Ελληνικό Δημόσιο να έχει ωστόσο την “άνεση” να περιμένει να ηρεμήσει το κλίμα καθώς διαθέτει ένα υψηλό μαξιλάρι “ασφαλείας”.

Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε ακόμη και το 2,5% προτού υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,33% όπου βρίσκεται και σήμερα, με το spread να διαμορφώνεται στις 210 μ.β. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ είναι σχεδόν τριπλάσιο από το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου κατά την έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο του 2021 με 10ετές, όταν η απόδοση έχει διαμορφωθεί στο 0,8%. Αυτό δεν αποτελεί φυσικά ένα… ελληνικό φαινόμενο. Για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται στο 0,22% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018.

Σε νέα έκθεσή της η JP Morgan επιμένει πάντως στις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ομολόγων της περιφέρειας. Όπως επισημαίνει, η αποδυναμωμένη στήριξη της πολιτικής της ΕΚΤ μαζί με το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να αφήσουν τα περιφερειακά spreads  αρκετά εκτεθειμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, παρά τις μεσοπρόθεσμες αρνητικές προοπτικές για τα περιφερειακά spreads, η αμερικάνικη τράπεζα δεν θεωρεί “σοφή” την τοποθέτηση για ακόμα υψηλότερα spreads, τονίζοντας πως δεν είναι ελκυστική η θέση κινδύνου-ανταμοιβής για τη διεύρυνση των spread βραχυπρόθεσμα. Και αυτό γιατί ναι μεν η αγορά ωθεί τα spreads υψηλότερα, αλλά ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα χρησιμοποιεί ενεργά τις αγορές PEPP με ευέλικτο τρόπο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 για να απωθήσει τυχόν απότομες κινήσεις διεύρυνσης.

Συνεπώς, η JP Morgan τονίζει πως παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα και ότι αναμένει να έχουν καλή απόδοση στο μέλλον, παρά την προσδοκία για αυξημένη μεταβλητότητα των spreads. Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει επίσης ότι οι ευρωπαίοι real money επενδυτές μειώνουν επιθετικά τις overweight θέσεις τους εντός της ευρωζώνης από τα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες overweight θέσεις τους στα ομόλογα της περιοχής να είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας – με τα τρέχοντα επίπεδα να παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2018 και κατά την πολιτικής κρίση της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχει αποτιμηθεί αυτή η αναταραχή η οποία αποτελεί ωστόσο προσωρινό φαινόμενο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments