Το ελληνικό χρηματιστήριο στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους δείχνει…χαρακτήρα, κινούμενο κόντρα στις αναταράξεις των διεθνών αγορών, καταγράφοντας νέα υψηλά επτά ετών. Οι διορθώσεις των τιμών των μετοχών κινούνται σε λογικά όρια, χωρίς πανικό και ακραία υποχώρηση, όταν πιέζονται οι διεθνείς αγορές.

Στη μεταστροφή αυτή της εικόνας της αγοράς έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 29%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι αυξημένη κατά 3 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, από τις αρχές του 2022 η άνοδο για τη μετοχή της Alpha Bank ανέρχεται στο 33,05%, της Πειραιώς στο 31,70%, της Eurobank στο 26,82% και της Εθνικής στο 26,7%.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών έχει σοβαρό θεμελιώδες υπόβαθρο. Το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών είναι πλέον ορατό. Η πρόοδος στην κεφαλαιακή ενίσχυση είναι επίσης αρκετά ενθαρρυντική και αναγκαία, δεδομένου του κόστους εξυγίανσης.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο 2021 (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετατοπίζεται στην πορεία των δανείων.

Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας πιθανής καμπής για την αύξηση των δανείων, που θα οδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης.

Η Bank of America τονίζει ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος θα πετύχει πιστωτική επέκταση 8-10 δισ. περίπου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Με την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές, το τραπεζικό σύστημα θα έχει όση ρευστότητα χρειαστεί η οικονομία.

Οι τράπεζες συνυπογράφουν συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο για το πόσα δάνεια θα δίνουν και πώς θα τα κατευθύνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει έως 12,7 δισ. ευρώ, με τον όρο ότι και οι τράπεζες αντίστοιχα θα καταβάλουν τουλάχιστον 7,6 δισ. ευρώ επιπλέον ως δάνεια (συνολικά 20,3 δισ. τράπεζες και Δημόσιο).

Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτιμήσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για αύξηση εσόδων και συνολικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο απόηχο της ανόδου του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το σημερινό αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) να φτάσει στο 0% τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις, σημαίνει αύξηση εσόδων από τόκους για το 2023: 2% στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς και 4% στη Eurobank.

Οι θετικές επιπτώσεις στο επιτοκιακό περιθώριο μεταφράζονται σε καθαρή αύξηση κερδών κατά:6% για την Alpha Bank, 8% για την Πειραιώς και10% για Eurobank.

Οι τιμές- στόχοι

Υψηλά τον πήχη για τις τραπεζικές μετοχές θέτουν εγχώριοι και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan δίνει για την Alpha Bank, τιμή-στόχο τα 1,60 ευρώ, για την Eurobank δίνει τιμή-στόχο 1,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχο τα 4 ευρώ και για την Πειραιώς, τιμή-στόχο 2 ευρώ.

Η Axia για την Εθνική θέτει την τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 1,50 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ.

Η Eurobank Equities θέτει στόχους για την Αlpha Bank στα 1,37 ευρώ, για την Εθνική 3,48 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ.

Η BofA για την Alpha Βank δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, για την Εθνική τα 3,30 ευρώ, για την Eurobank τα 1,15 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ .

Η HSBC δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ, για την Eurobank στα 1,30 ευρώ και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ .

Η Deutsche Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, 4,5 ευρώ για την Εθνική, 1,55 ευρώ για την Πειραιώς και 1,15 ευρώ για την Eurobank .

Η Wood δίνει σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δίνει τιμή-στόχο τα 1,30 ευρώ για την Eurobank, τα 4,10 ευρώ για την Εθνική, τα 1,70 ευρώ για την Alpha Bank και τα 2 ευρώ για την Πειραιώς .

Η Alpha Finance δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 1,19 ευρώ , για τη μετοχή της Εθνικής στα 3,99 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,92 ευρώ .

Η Euroxx Securities δίνει σύσταση “overweight” και για τις τέσσερις συστημικές με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,6 ευρώ, για τη Eurobank στο 1,3 ευρώ, για την Εθνική στα 4,2 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ.

Facebook Comments