Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της OPINION POLL που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του tomanifesto.gr στο διάστημα 7/2-12/2.

Και στην έρευνα αυτή  υπάρχουν δύο σταθερά δεδομένα: Το σταθερά μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 11,7% και ποσοστό 31,6% (χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ή τελική εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων οπότε η διαφορά εκτινάσσεται στο 12,4%) και την υψηλή αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού, συγκεντρώνοντας θετικές απόψεις για την πολιτική του παρουσία από το 48% των πολιτών και προτίμηση για Πρωθυπουργός από το 35.8% μακράν του δεύτερου – αν παραβλέψουμε τον ΚΑΝΕΝΑ με 32.6%- Α.Τσίπρα που συγκεντρώνει το 16.4%.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα προβλήματα που εμφανίζονται δεν επιδρούν στο επίπεδο του αιτήματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Το 63%  ζητάει να εξαντληθεί από την Κυβέρνηση η τετραετία. Η κοινωνία ζητάει σταθερότητα και βεβαίως αποτελέσματα στα θέματα που την απασχολούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 81% των ερωτηθέντων επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 13% ενώ το 68,9% τα voucher στους εκπαιδευτικούς για την αγορά ηλεκτρονικού υλικού. Μάλιστα θετικά τοποθετείται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανεξαρτήτως του κόμματος που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Η καταγραφή αυτή απαντά και στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε επικριτικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν ψήφισε τα voucher στους εκπαιδευτικούς.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, τo 63,3% δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία έναντι του 30,2% που επιθυμεί άμεσα κάλπες. Χαρακτηριστικό είναι πως εκείνοι που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών είναι πρωτίστως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (51,9%) και ακολουθούν εκείνοι του ΜέΡΑ25 (50%). Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσονται κυρίως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (85,3%) και του Κινήματος Αλλαγής (78%).

Κατά μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται το 24,2% το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το έργο της. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μόλις το 8,4%. Αξιοσημείωτο είναι πως το 49,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής όταν το 37,8% των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη προτείνουν κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Δείτε τους πίνακες με τα ευρήματα: 

Στην Πρόθεση ψήφου η Ν.Δ έρχεται πρώτη με 31,2% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 19,6%,  ΚΙΝΑΛ 14,2%, Κ.Κ.Ε 7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, με το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός Βουλής με 2,6%. Με αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: Ν.Δ 33.2%, ΣΥΡΙΖΑ 20.8%. ΚΙΝΑΛ 15.1%, Κ.Κ.Ε 5%. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ 25  2.8%.

Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης ικανοποιεί πολύ και αρκετά κατά 37.5%. Το 61.6% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής συναντώνται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 66.3% και του ΚΙΝΑΛ με 48.8%.

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί πολύ και αρκετά το 11.2% της κοινής γνώμης ( 27.1% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) , ενώ η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ ικανοποιεί  το 14.7% ( 54,3% μέσα στο ΚΙΝΑΛ)

Ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη δηλώνει το 48%. Τα πιο υψηλά ποσοστά αποδοχής εμφανίζονται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 78.4% και του ΚΙΝΑΛ με 67.9%

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πρώτος στην δημοφιλία με 48 .6% , ενώ δεύτερος πολύ κοντά βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47.1%. Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 30%, Δ. Κουτσούμπας 29.5%, Γ. Βαρουφάκης με 19.6% και ο Κ. Βελόπουλος με 18.8% .

Πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες αναδεικνύεται η ακρίβεια με 49% με την πανδημία να περιορίζεται στο 26.8%. Ακολουθούν τα θέματα της Οικονομίας με 20% και η ανεργία με 8.6%. Ακολουθούν η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 6.2% ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του νεαρού Άλκη στην Θεσσαλονίκη και της υπόθεσης του βιασμού στην Θεσσαλονίκη που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, η Τουρκική προκλητικότητα με 4.7% και η κατάσταση Νοσοκομείων, δομών υγείας με 4.6%

Υπό αυτό το πρίσμα έχει σημασία ότι το 5.5% δηλώνει ότι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του, το 31.8% ότι παραμένει η ίδια , όταν το 62.5% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει. Επίσης ότι το 19.8 % δηλώνει ότι μπορεί χωρίς δυσκολία να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας, το 67.9% ότι μπορεί να τους πληρώνει με δυσκολία, ενώ το 11.6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει. Όπως και ότι το 76.8 διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά τα καταναλωτικά προϊόντα που προμηθεύεται όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε κάποιο supermarket.

Tα στοιχεία αυτά δείχνουν μια δύσκολη κατάσταση στην οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά. Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση το 27.4% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έναντι ενός 68.9%.

 

Εκφράζεται  μια σχετική αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Το 55.4% εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στο οριστικό τέλος της πανδημίας, με το 36.3% να έχει μια πιο συγκρατημένη ή και αρνητική άποψη. Αυτό το κλίμα οδηγεί το 55.7% να θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα μέτρα χαλάρωσης των μέτρων, με το 39% να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση.

Σημειώνεται ότι το 40.4% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση όσον αφορά τις υγειονομικές , κοινωνικές, οικονομικές παρενέργειες της.

Σημαντική αποδοχή έχει η προμήθεια των Rafale στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, η αναγγελία μείωσης του Φ.Π.Α και το voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς για προμήθεια ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ποσοστά 64,7%, 80.7% και 68.9% . Η αποδοχή αυτή βρίσκεται υψηλά οριζόντια σε όλα τα κομματικά ακροατήρια , με υψηλότερα τα ποσοστά σε Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες αυτή την περίοδο στον χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί.

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί από τους πολιτικούς αρχηγούς τον χώρο του Κέντρου καλύτερα , πρώτος βρίσκεται ο κανένας με  24.2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 21.5%, ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 20.5% και τρίτος ο Α.Τσίπρας με 13% .

 

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς , πρώτος εμφανίζεται ο κανένας με 28, 2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Α.Τσίπρας με 23.9% και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 21.3% . Όταν όμως εστιάζουμε σε όσους δηλώνουν Κεντροαριστεροί, ο Α.Τσίπρας αυξάνει την διαφορά φτάνοντας το 43.5% και ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 23.3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος και με σημαντική διαφορά στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει το 35.8% των προτιμήσεων , με τον Α. Τσίπρα να επιλέγεται από το 16.4%. Ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 6% και οι Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος και Γ. Βαρουφάκης με 1%, 1.9% και 1.3% αντίστοιχα . Το 32.6% επιλέγει τον Κανένα.

Πηγή: tomanifesto.gr

Facebook Comments