Πυρετός συσκέψεων στην κυβέρνηση και ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες – Ποιος είναι ο εφεδρικός σχεδιασμός

Κεντρική εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, πάντως, είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει άμεσο ζήτημα ενεργειακής επάρκειας. Παρά ταύτα, συμμετέχων στη σύσκεψη έλεγε ότι η κατάσταση είναι «ένα άθροισμα από αβεβαιότητες». Εξ ου και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αναλυτική παρουσίαση των πιθανών εναλλακτικών.

Όπως επισημάνθηκε, θεωρείται μάλλον απίθανο η Ρωσία να «κλείσει» εντελώς τη στρόφιγγα του αερίου, ενώ η χώρα μας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα ακόμα και σε σενάριο αποκλεισμού της διοχέτευσης μέσω Ουκρανίας, καθώς εμείς προμηθευόμαστε αέριο μέσω του Turkstream και έχουμε την πρόσθετη εξασφάλιση του αζερικού αερίου μέσω του TAP. Η Ελλάδα πρέπει όμως να παράσχει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, στην περίπτωση αυτή, με τη γειτονική χώρα να εξαρτάται 100% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σε περίπτωση αναταραχής, πάντως, εναλλακτικές υπάρχουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε. «Κλειδί» είναι τα φορτία υγροποιημένου αερίου και ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ επίσης το πλάνο περιλαμβάνει τη μετατροπή 2 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, όπως επίσης την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, σε συνδυασμό με τα λιγνιτικά εργοστάσια που είναι ήδη σε λειτουργία.

Και, βεβαίως, η Ελλάδα είναι σε επαφή με την Αλγερία για την προμήθεια LNG, το οποίο είναι πιο ακριβό από το ρωσικό, ενώ επαφές γίνονται και με την Αίγυπτο, αν και εκεί τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι εφεδρικός σχεδιασμός που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που τα πράγματα εκτραχυνθούν.

ΕΓ

Facebook Comments