Με την Ουκρανία στο επίκεντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται τις επόμενες τρεις μέρες για ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών, αρχής γενομένης από τη σημερινή του επίσκεψη στη Σερβία, η οποία εκκρεμούσε από τις μέρες του χιονιά στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, με τον οποίο θα έχουν ιδιωτικό δείπνο κατά μόνας, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. 

Στόχος της επίσκεψής του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις υποδομές, και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εκπέμψει μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Αμέσως μετά το Βελιγράδι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το πρωί της Πέμπτης τον δρόμο για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικών χωρών. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένες, πάντως, ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ Σίσι. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δει τους ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας και της Ρουάντα, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα προεδρεύσει σε κοινό πάνελ με Αφρικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την Παρασκευή, δε, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, για τη Διάσκεψη Ασφαλείας.  Στο Μόναχο, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με ομάδα περίπου 20 Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι στο λεγόμενο “Νταβός της Άμυνας”, η Ρωσία αποφάσισε φέτος να μην στείλει εκπρόσωπο, υπό τη σκιά των εξελίξεων.

ΕΓ

Facebook Comments