Στην καταβολή μιας εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε μορφή επιδόματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται ένα άτυπο “δώρο Πάσχα” που θα καταβληθεί σε στοχευμένες κατηγοροίες δικαιούχων πριν από τις γιορτές, όπως π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το μοντέλο θα βασίζεται στο επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στόχος είναι να υπάρξει άμεση ανακούφιση σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα λόγω της ακρίβειας και των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας και θέρμανσης.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, το ύψος της έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και ο αριθμός του δικαιούχων θα καθοριστούν τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν ότι το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν σενάρια και ιδέες που προφανώς συζητούνται, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία. Παράλληλα τόνισε πως επεξεργάζεται συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο τον επόμενο μήνα.

“Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση”, “όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε μετρημένα”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε “μέρισμα” σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Facebook Comments