Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει διαρκώς και σε βάθος χρόνου. Από τους παράγοντες που διαθέτουν τη δύναμη να επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου κάποιοι το αντιλαμβάνονται εγκαίρως, άλλοι κάπως μεταχρονολογημένα και κάποιοι σαφώς λιγότεροι δεν το αντιλαμβάνονται καθόλου.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή και ο κρίσιμος παράγοντας της ενέργειας οδηγούν τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα θέτοντας επι τάπητος νέες προκλήσεις και θέματα πρώτης γραμμής πάνω στα οποία οι πολιτικοί παράγοντες το τόπου οφείλουν να εργαστούν συστηματικά και με ένα σύγχρονο όραμα πάντοτε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οφείλουν να παρέχουν επαρκείς λύσεις σε μείζονα ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό, η διαχείριση της ενέργειάς και τέλος η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και διατηρήσιμη αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολίτων οφείλουν να τοποθετούνται στον πυρήνα των μακροπροθέσμων στρατηγικών στόχων κάθε κυβερνητικού προγράμματος. Η χώρα μας διαθέτει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά και οργανωτικά εργαλεία, εγχώρια και Ευρωπαϊκά που της δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία αρκετά από τα σύγχρονα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις του κοντινού μέλλοντος.

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας οφείλει να υιοθετήσει εξωστρεφή, τεχνοκρατική και αντικειμενική προσέγγιση των θεμάτων που άπτονται επίλυσης και ορθολογικής διαχείρισης προς όφελος των πολιτών. Η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και σε συνέχεια της δεκαετούς κρίσης χρέους τη χώρα μας, δεν επιτρέπει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης.

Χρειαζόμαστε πολιτικούς παράγοντες με όραμα για ένα καλύτερο αύριο, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ανεξάρτητους θεσμούς που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Αυτό που δε χρειαζόμαστε είναι ο λαϊκισμός, η πόλωση, η οπισθοδρόμηση και η διαρκής καταστροφολογία από κανένα πολιτικό σχηματισμό και κανένα πολιτικό παράγοντα. Η ευημερία του τόπου υπερτερεί οποιουδήποτε πολιτικού κόστους ή κομματικού οφέλους.

Η πλειοψηφία των πολιτών μάλλον αρνείται να ακούσει πλέον κανένα αφήγημα του τύπου, νταούλια – ζουρνάδες, δεν πληρώνω, ένα νόμο-ένα άρθρο κτλ. Πολύ δε περισσότερο να ασπαστεί ιδεολογίες και δόγματα περασμένων αιώνων  άλλων χωρών που όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις σε υπαρκτά και ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας αλλά πλέον ακούγονται ως γραφικότητες.

Η συρρίκνωση των πάσης φύσεως, είδους και τύπου αριστερών κομμάτων ανά τον πλανήτη είναι γεγονός και το ίδιο θα ισχύσει και στη χώρα μας. Πόλωση και οπισθοδρόμηση δεν αντισταθμίζουν την ικανότητα αντίληψης των αλλαγών ούτε την επαρκή αντιμετώπιση τους. Η ευφυία βαδίζει χέρι με χέρι με την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη ενώ η άρνηση με το δογματισμό και την οπισθοδρόμηση. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει διαρκώς και σε βάθος χρόνου εκπληρώνοντας το λόγο ύπαρξης του ενώ ταυτόχρονα αποπέμπει τα βαρίδια του κοντινού παρελθόντος.

Facebook Comments